Головна Новини Суспільство події Допомагають не лише санкції: стала відома країна, яка витісняє російський газ із ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомагають не лише санкції: стала відома країна, яка витісняє російський газ із ЄС

Азербайджан користується ситуацією, активно збільшуючи постачання свого газу до ЄС

2 серпня 2024, 16:15 comments2324
Поділіться публікацією:

Сьома європейська країна почала купувати азербайджанський газ у Азербайджанської державної нафтової компанії SOCAR. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Інтерфакс".

Допомагають не лише санкції: стала відома країна, яка витісняє російський газ із ЄС

Газ. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що Азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR розпочала постачання газу до Словенії.

"Постачання здійснюються відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, підписаного між SOCAR і Geoplin, найбільшою компанією на словенському ринку природного газу, 17 липня цього року", – йдеться у повідомленні SOCAR.

Словенія приєдналася до Туреччини, Грузії, Італії, Греції, Болгарії, Румунії, Угорщини та Сербії та стала дев'ятою країною, яка отримує азербайджанський газ.

"SOCAR та Geoplin планують і надалі розвивати довгострокове енергетичне партнерство", – додають у повідомленні.

2023 року експорт азербайджанського газу зріс на 5,3% до 23,8 млрд кубометрів, а постачання азербайджанського газу до Європи в тому ж році зросли на 3,5% до 11,8 млрд кубометрів.

Очікується, що в 2024 році Азербайджан експортуватиме близько 25 млрд. кубометрів газу, у тому числі 13 млрд. кубометрів — до Європи.

Раніше компанія Geoplin мала контракти із російською компанією "Газпром".

Читайте також на порталі "Коментарі" – ціни на газ у Європі продовжують зростати. Така ситуація підкреслює побоювання, що зростають, з приводу постачання палива на тлі геополітичних ризиків. Про це пише видання Bloomberg.

ЗМІ зазначає, що в середу базові ф'ючерси виросли на 2,6% і досягли позначки 36 євро за мегават-годину — рівня, який вважається високим для літа. Контракти зростають уже четвертий день, оскільки трейдерам стає дедалі складніше запасати газ на зиму.

Занепокоєння щодо можливої ескалації на Близькому Сході пожвавлює ризикові настрої в той час, коли трейдери вже зіткнулися з жорсткішою конкуренцією з іншими великими покупцями скрапленого природного газу, такими як Китай та Єгипет. Газовий ринок Європи виявився чутливим до перебоїв у постачаннях цього літа, в основному тому, що тепер він залежить від постачання з усього світу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини