Головна Новини Суспільство події Документи Пандори розкривають фінансові оборудки світових лідерів та знаменитостей
commentss НОВИНИ Всі новини

Документи Пандори розкривають фінансові оборудки світових лідерів та знаменитостей

У розcлідуванні Pandora Papers розкривається як найвідоміші люди світу збагачуються завдяки тіньовій економіці

4 жовтня 2021, 10:20
Поділіться публікацією:

У колекції фінансових документів, оприлюднений організацією ICIJ, розкривається як найвідоміші люди світу ховали свої кошти у офшорах, пише ВВС.

Документи Пандори розкривають фінансові оборудки світових лідерів та знаменитостей

Документи в картотеці - фото з мережі

Журналісти повідомляють, що більше 300 відомих особистостей світу — від політиків до знаменитостей — фігурують у документах офшорних компаній. З них біля 30 — нинішні керівники різних рівнів, біля 300 — чиновники урядових установ та організацій. Присутні громадяни 90 країн: Великобританії, США, Азербайджану, Чехії, Монако, Гватемали, Росії, України та інших. Документи розкривають, як вони таємно купували власність і виводили кошти через офшорні компанії.

Тоні Блер, колишній прем’єр-міністр Великобританії, зекономив більше 300 тис. фунтів стерлінгів, купуючи приміщення для свого офісу. Родина Ільхама Алієва, президента Азербайджану, уклали незаконних угод на більш ніж 400  млн фунтів стерлінгів. Король Йорданії придбав нерухомості по усьому світу більш ніж 70 млн фунтів стерлінгів. Замок за 12 млн дол. став власністю Андрія Бабіш, прем’єр міністра Чехії, який виступає проти корупції політиків та урядовців. Серед документів є інформація про офшорні активи співачки Шакіри, моделі Клаудії Шифер, є індійський крикетист та італійський мафіозі. У розслідуванні розкривається діяльність Baker McKenzie, потужної американської юридичної компанії, яка, ймовірно, долучена до формування світової тіньової економіки. Також описується активність панамської Alcogal, яка створювала офшорні "прокладки" для юридичного гіганта Morgan Stanley. 

Імена політиків та бізнесменів з України також фігурують серед документів Pandora Papers. Повідомляється, що Президент України Володимир Зеленський передав свою частку у секретній офшорній компанії безпосередньо перед перемогою на виборах 2019 року. Також журналісти наводять дані про взаємодію Baker McKenzie та Коломойського, звинуваченого у США у відмиванні 5,5 млрд дол. Інформація поступово публікується у матеріалах українських журналістів, які долучені до спільноти ICIJ.

Розслідування Пандори — це величезний масив документів офшорних компаній, який опинився у розпорядженні Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ). Майже 12 млн записів обробляються 600 журналістами з 150 світових ЗМІ. У їхньому розпорядженні 6,4 млн pdf-файлів та друкованих документів, 2,9 млн зображень, 1,2 млн електронних листів, 460 тис. таблиць, а також аудіо та відео записів, паспортів, виписок, декларації тощо. Так як даних дуже багато, витрачається певний час на розшифровку та розуміння того, що вони означають.

Видання "Коментарі" інформувало своїх читачів про фільм-розслідування агентства "Слідство.Інфо", який вийшов нещодавно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини