Головна Новини Суспільство події До Землі летить унікальна вибухонебезпечна "комета Диявола": де вона зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

До Землі летить унікальна вибухонебезпечна "комета Диявола": де вона зараз

Як виглядає комета Понса-Брукса

21 березня 2024, 10:15 comments1152
Поділіться публікацією:

До Землі наближається небезпечна зелена "комета Диявола". Вчені показали, як вона виглядає та обговорили потенційну небезпеку для нашої планети.

До Землі летить унікальна вибухонебезпечна "комета Диявола": де вона зараз

Портал "Коментарі" зібрав усе про комету та розповідає про те, що відомо про це небесне тіло, а також про те, хто і коли зможе побачити її на небосхилі.


Важливі факти про "комету Диявола"

Насправді вона відома як комета Понса-Брукса (12P/Pons-Brooks). Прізвисько "Диявольська" вона отримала через свою незвичайну форму, що нагадує демонічні роги, які пізніше зникли.

Цю комету відкрив французький астроном Жан-Луї Понс 12 липня 1812 року. Згодом дослідники з'ясували, що вона обертається навколо Сонця приблизно кожні 70 років, а діаметр її ядра становить близько 17 кілометрів.

Комету називають вибухонебезпечною через інтенсивні викиди матеріалу, що відбуваються при її наближенні до Сонця. Це пов'язано з нагріванням, коли тиск у ядрі комети збільшується, що призводить до вибухів азоту та оксиду вуглецю, викидаючи назовні крижані уламки.

В результаті комета стає яскравішою, а її "хвіст" значно збільшується.


Нещодавні відкриття пов'язані з кометою Понса-Брукса

Свіжі дослідження показали, що "комета Диявола" має прихований спіральний вихор світла навколо її "крижаного серця", який стає помітним лише після спеціальної обробки фотографій.

9 березня астрофотограф Ян Ерік Валлестад зробив зображення 12P та її довгого хвоста з високим ступенем деталізації в Норвегії.

До Землі летить унікальна вибухонебезпечна ”комета Диявола”: де вона зараз - фото 2

Після використання спеціалізованого програмного забезпечення для виявлення змін у яскравості світла комети, він зміг виділити раніше невидиму спіраль у її комі – хмарі пилу та газу навколо ядра комети.

Подібну спіраль помітив і на знімках латвійський астрофотограф Юріс Сенніков, який застосував ту саму техніку обробки, що й Валлестад.

До Землі летить унікальна вибухонебезпечна ”комета Диявола”: де вона зараз - фото 3

На думку дослідників, така спіраль може бути результатом маленьких гейзерів на поверхні 12P, які викидають потоки кріомагми, а також обертання самої комети – це призводить до закручування крижаних струменів у спіраль.


Загроза Землі від зеленої комети Понса-Брукса

В даний час "комета Диявола" рухається до Сонця зі швидкістю близько 64 500 км/год і досягне своєї найближчої точки до Сонця у квітні.

Після цього вона попрямує до Землі, але на даний момент вчені запевняють, що немає жодної загрози з боку цієї комети.


Чому комета летить?

Комети складаються з льоду, пилу та скелястого матеріалу. При наближенні до Сонця потоки заряджених частинок (сонячний вітер) починають "вибивати" пил і газ із комети, і у неї утворюється "кома" (газопилова хмара навколо ядра) і хвіст або навіть кілька хвостів.


Хто і коли може побачити "комету Диявола"

Востаннє 12P була видна неозброєним оком із Землі в 1954 році. Очікується, що у квітні поточного року вона досягне свого перигелія — найближчої точки до Сонця, і буде особливо яскраво світитися.

До кінця травня вона наближатиметься до Землі, і 2 червня досягне своєї найближчої точки до нас, на відстані близько 232 мільйонів кілометрів. У цей час її можна побачити на нічному небі без використання телескопів.

Деякі також зазначають, що зелену "комету Диявола" можна побачити ще раніше — під час сонячного затемнення в Північній Америці 8 квітня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини