Головна Новини Суспільство події Для повного реформування будівельної галузі необхідні законодавчі зміни – голова ДІАМ Кривонос
commentss НОВИНИ Всі новини

Для повного реформування будівельної галузі необхідні законодавчі зміни – голова ДІАМ Кривонос

Ліквідація корумпованої Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), створення та запуск Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) є лише частиною масштабної реформи будівельної галузі

4 лютого 2023, 15:05
Поділіться публікацією:

Недостатньо створити новий орган, а на рівні законодавства залишити ті самі правила, зазначив в інтерв’ю "Prof Build" голова ДІАМ, кандидат на посаду директора НАБУ Семен Кривонос.

Для повного реформування будівельної галузі необхідні законодавчі зміни – голова ДІАМ Кривонос

Кривонос Семен про законодавчі зміни в будівництві

"Аби корупція була знищена на всіх рівнях, не було перешкод для правильного будівництва та посилилися контроль і протидія незаконним об’єктам, мають відбутися прогресивні законодавчі зміни. Особливо це актуально зараз, коли попереду велика відбудова нашої держави", — сказав він.

Кривонос пояснив, що одним з необхідних для реформи документів є законопроєкт №5655, який мінімізує роль чиновників органів державного архітектурно-будівельного контролю, цифровізуючи їх функції.

"Органи місцевого самоврядування наділяються широкими повноваженнями щодо протидії самочинному будівництву. Вони будуть зобов’язані здійснювати постійний моніторинг забудови та звітувати про його результати, матимуть право безперешкодного доступу на територію об’єкта будівництва, що містить ознаки самочинного, проводити перевірки, видавати приписи, зупиняти будівництво, вимагати усунення порушень, і головне – без зайвої тяганини приймати рішення про демонтаж відповідного об’єкта будівництва", — розповів Кривонос.

Більше не буде можливості закривати очі на незаконну забудову та формально інформувати громадськість про відсутність повноважень щодо боротьби з порушеннями. Закон наділяє органи місцевого самоврядування відповідним обов’язком та необхідними важелями впливу, додав він.

За його словами, ДІАМ тісно співпрацює з профільним Міністерством для впровадження змін, необхідних не лише для реформи галузі, але і для відновлення економіки. Так, Уряд прийняв розроблену інспекцією постанову №722, яка спростила низку дозвільно-реєстраційних процедур для стимулювання будівництва.

"Сьогодні, коли ЗСУ стоять на захисті нашої територіальної цілісності та безпеки, ми всі повинні об’єднати зусилля задля відбудови та підтримки економіки. Створити сприятливі умови для розвитку галузі, залучення інвестицій, економічного зростання", — підкреслив Кривонос.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини