Головна Новини Суспільство події Дизайнер з кішкою: визначено портрет українського фрілансера
commentss НОВИНИ Всі новини

Дизайнер з кішкою: визначено портрет українського фрілансера

В опитуванні взяли участь зареєстровані фрілансери

23 жовтня 2021, 08:50
Поділіться публікацією:

Для половини фрілансерів проектна робота — основне джерело доходу, йдеться в дослідженні найбільшого сервісу віддаленої роботи Freelancehunt. Аналітики ресурсу опитали понад 4000 виконавців, визначивши портрет українського фрілансера.

Дизайнер з кішкою: визначено портрет українського фрілансера

Як виглядає фрілансер в Україні, фото організаторів опитування

Фахівців-чоловіків на фрілансі зайнято більше, ніж жінок: 61% і 39% відповідно. У списку найбільш популярних імен Олександр, Дмитро, Сергій і Андрій. Серед дівчат найчастіше зустрічаються Анна, Юлія і Катерина, але більше за інших — Анастасія.

Що стосується розподілу за спеціальностями, то жінки більш охоче освоюють дизайн, копірайтинг і переклади, а чоловіки — програмування, також дизайн і аудіо / відеонапрямок.

Найбільше зареєстровано виконавців у віці від 25 до 34 років, таких 37%. Удвічі менше трудяться на фрілансі після 35 років, і лише кожен шостий користувач більш молодого віку — від 18 років до 21 року. Зворотна тенденція спостерігається у розробників: більше 30% всіх програмістів молодше 24 років. Це пояснюється привабливістю IT-сфери для молоді.

Більшість фрілансерів — досвідчені фахівці, 41% користувачів працюють віддалено більше 5 років. Ще в 2017 році виконавців з таким досвідом було майже вдвічі менше — 22%. Залишаючись з тих пір на фрілансі, вони отримали більше досвіду. Новачками сьогодні себе називають тільки 6%. Вища освіта у 49% "вільних художників", і, що радує, 94% опитаних володіють англійською мовою: 57% на рівні Elementary і 34% — Intermediate.

Більше половини (53%) фахівців називають фріланс основним джерелом доходу, у кожного третього виконавця є власний стартап, а кожен четвертий подумує спробувати себе в новій спеціальності. Фріланс вважається найменш постраждалим від карантину напрямком, і 84% респондентів це підтверджують.

Переважна більшість відзначила, що не постраждала на тлі оголошення локдаунів. Крім того, спостерігаючи за розвитком ринку і зростанням кількості виконавців, фрілансери виступають за створення власного професійного свята. "За" висловилися 86%.

Працюють представники дистанційних професій переважно вдома (85%). На цей показник карантинні обмеження також практично не вплинули. 36% фрілансерів проживають у власній квартирі, кожен четвертий — в орендованому житлі, а кожен п'ятий — під одним дахом з батьками.

За тваринами доглядають 60% користувачів. Найпопулярніший улюбленець — кішка (47%), вигулювати собак готові лише 13% фрілансерів.

Обручки носять 39% користувачів, майже такий же відсоток опитаних знаходиться в статусі батьків. У стосунках кожен четвертий, а ті, що залишилися 34% поки ще не зустріли другу половинку.

Якщо узагальнити дані і визначити середній портрет фрілансера, то ним виявиться 29-річний Олександр, який вже 6 років займається дизайном. Саша проживає у власній квартирі міста-мільйонника. Він одружений, але поки тільки планує стати батьком.

Нагадаємо, згідно з даними Freelancehunt, щорічний приріст ринку фрілансу в Україні становить в середньому 35%. У минулому році було зареєстровано понад 200 тисяч проектів на загальну суму 385 млн гривень. У серпні кількість зареєстрованих користувачів перевищила позначку в мільйон.

Опитування проводилося серед користувачів сервісу Freelancehunt.com з 7 по 29 вересня 2021 року. Всього в опитуванні взяли участь 4127
зареєстрованих фахівців.

Дизайнер з кішкою: визначено портрет українського фрілансера - фото 2
Дизайнер з кішкою: визначено портрет українського фрілансера - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини