Головна Новини Суспільство події «Дія» оновлюється: чого чекати українцям найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

«Дія» оновлюється: чого чекати українцям найближчим часом

У додатку «Дія» розшириться спектр послуг — Федоров каже, що їх презентують на спеціальному саміті

15 квітня 2021, 14:20
Поділіться публікацією:

Одним із найбільших досягнень нинішньої української влади вважають цифровізацію безлічі послуг і документів. Додаток "Дія", в який занесені паспорти (український та закордонний), водійські права та безліч інших важливі дані, цієї весни отримає додатковий апгрейд. За словами керівника Міністерства цифрової трансформації Михайла Федорова, нововведення торкнуться багатьох сфер, повідомляє "Рубрика".

«Дія» оновлюється: чого чекати українцям найближчим часом

Очільник Мінцифри Михайло Федоров. Фото із відкритих джерел

Як стверджує міністр, основні нововведення будуть презентовані на спеціальному саміті. Точного часу проведення заходу поки не повідомляють. При цьому Федоров впевнений, що він відбудеться десь після зняття обмежень "червоної" карантинної зони в столиці.

У "Дію" обіцяють додати чимало нових функцій. Розберемо їх по пунктах.

Спрощення роботи підприємців. Як говорить Михайло Федоров, більшість українських ФОПів вже можуть скористатися полегшеним варіантом подачі документів на реєстрацію власного бізнесу. Все — через "Дію". Однак зараз в цьому процесі задіяні держреєстратори, які перевіряють всі дані. У Мінцифрі працюють над повною автоматизацією цього завдання, щоб реєстрація ФОП займала взагалі лічені хвилини.

Оподаткування. Тепер подача обов'язкової декларації про доходи стане для українців набагато простішою. За словами міністра, із двох сторінок у спеціальному опитувальнику для оплати податків залишилося лише чотири питання. Якщо ж "Дія" ще й інтегрована із вашим банком, то програма зможе автоматично побачити ваші доходи і заздалегідь прорахувати необхідну суму податків. Федоров говорить, що такі декларації про податки українці зможуть подати через додаток вже до кінця цього літа.

Водійські документи. Права для знаходження за кермом у багатьох вже встигли "перекочувати" до "Дії". Як і технічна документація на автомобілі. Тепер же Федоров обіцяє, що в додатку також з'явиться можливість передавати (шерити) документи для, наприклад, різних держустанов. Також у "Дії" вдасться замінювати водійські права.

Електронний підпис. Михайло Федоров стверджує, що наявність такого підпису в "Дії" є більш безпечним, ніж зберігання файлів з ним, наприклад, у різних месенджерах або просто на комп'ютері. Як пояснив чиновник, е-підпис в "Дії" лише частково зберігається на телефоні. Друга його частина залишається у хмарному сховищі, доступ до якого отримає лише власник підпису. Для цього доведеться провести спеціальну процедуру по розпізнаванню особи.

Також, на переконання Михайла Федорова, в оновленому додатку українці отримають додаткові послуги у сфері будівництва. Крім цього, через "Дію" можна буде змінити місце реєстрації людини.

Стане ближчою до українців і пряма демократія, каже міністр. Однак поки конкретні нововведення в цій сфері він залишає в секреті — обіцяє презентувати під час саміту.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як експерти оцінюють роботу програми "Дія" та які є плюси-мінуси у диджиталізації України.

Також на порталі ви можете дізнатися, чому сервіс "Дія.Бізнес" був причетний до скандалу, пов'язаного з Росією, і як його коментують представники організації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини