Головна Новини Суспільство події Діти в інтернеті: як убезпечити своє чадо від загроз у мережі
commentss НОВИНИ Всі новини

Діти в інтернеті: як убезпечити своє чадо від загроз у мережі

У період карантину діти проводять дуже багато часу за ґаджетами

24 березня 2021, 15:20
Поділіться публікацією:

Все частіше в новинах ми бачимо негативні наслідки впливу інтернету на дітей. Підлітки дізнаються багато небезпечної інформації, намагаються копіювати поведінку деяких "крутих" блогерів, підтримують недитячі челенджі, мета яких — накласти на себе руки.

Діти в інтернеті: як убезпечити своє чадо від загроз у мережі

Інтернет-безпека: як уберегти дитину від віртуальних загроз. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Тільки за минулий рік поліція зафіксувала 137 завершених суїцидів серед дітей віком від 8 до 17 років. Значна частина самогубств, як виявлялося потім, була здійснена через вплив інтернету.

Які небезпеки можуть чекати на дитину в мережі? Як захистити її від негативного впливу? Чи варто обмежувати підлітка у використанні соцмереж? На всі ці питання сайту "Коментарі" відповіла Юлія Галушко — клінічний психолог, психотерапевт, груповий аналітик.

"Інтернет-простір немов супершвидкісний автомобіль, який допомагає скорочувати дистанцію прогресу. Але швидкість в руках невмілого користувача часто загрожує підвищеною небезпекою і обертається трагедією. Інтернет дає величезну кількість можливостей, в тому числі і для масштабування негативних задумів та ігор психічно нездорових людей. Події останніх днів тому підтвердження. Йдеться про низку челенджів та ігор, які закінчилися смертями. За такими подіями часто стоять дуже жорстокі, з психічними розладами дорослі, які вміло входять у довіру до дітей і підлітків за рахунок вияву близькості і уваги до життя, переживань, думок дітей або молодих людей.

Ще одним побічним ефектом інтернету є гонитва за трендами, оскільки когось здивувати вже стає складніше і ступінь химерності ідей часом зовсім не відповідає можливостям незрілої дитячої психіки перетравлювати їхні наслідки".

Однак експерт не рекомендує батькам обмежувати доступ дитини до інтернету.

"Найчастіше питання, яке я чую від батьків, — чи варто обмежувати дітей і підлітків у ґаджетах або у веденні соціальних мереж? Моя думка з цього приводу така: інтернет досить сильно "просочився" в наші життя і тотальна заборона, найімовірніше, не можлива. Також не варто забувати про правило забороненого плоду.

Найчастіше соціальні мережі стають сурогатом відсутньої батьківської уваги і розуміння. Найкращою профілактикою потрапляння в небезпечні пригоди стане здорова близькість і щирий інтерес до життя, почуттів, подій, переживань дитини, а також прищеплення любові до життя і здорових звичок через власний приклад".

Юлія Галушко радить батькам стати ближчими до своїх дітей і періодично розмовляти на тему інтернет-безпеки.

"Не варто ігнорувати відкриті профілактичні бесіди про те, яка небезпека може підстерігати в просторах інтернету. Корисним стане обмежений таймінг перебування у ньому, але виключно через пояснення важливості таких заходів для здоров'я і безпеки вашого чада. Для зовсім малюків ідеально підійдуть обмеження батьківським контролем", — підсумовує експерт.

Також сайт "Коментарі" рекомендує прочитати, як вибрати іграшку для дитини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини