Головна Новини Суспільство події Дилема з законопроектом: його прийняття може стати фатальним для економіки України
commentss НОВИНИ Всі новини

Дилема з законопроектом: його прийняття може стати фатальним для економіки України

Через зміну ставки ренти на руду втрати бюджету можуть зрости

29 вересня 2021, 20:30
Поділіться публікацією:

Законопроект №5600 не виправдав сподівань його авторів, які вважали, що бюджет поповниться грошима після його ухвалення. Про це повідомив народний депутат Андрій Герус у Facebook.

Дилема з законопроектом: його прийняття може стати фатальним для економіки України

Законопроект депутати розглянуть у другому читанні, фото з відкритих джерел

Мета законопроекту — запровадити додаткове оподаткування великих підприємств, серед яких виробники руди. Ще півроку тому автори проекту вважали, що треба оподаткувати ГЗК, які отримують надприбутки. Справа в тому, що ціна руди рекордно зросла влітку 2021 року.

Раніше ціни були на рівні 70-100 доларів за тонну, а в 2021 році стали 150 й влітку аж 200 доларів. Втім, з серпня ціни почали обвалюватися до 120 доларів за тонну. Економісти прогнозують, що ціна й надалі буде падати.

На момент, коли ціна була 200 доларів, то податки з підприємств могли принесли в казну додаткові 23 млрд гривень, якщо б така ціна протрималася рік. Наразі в законопроект внесли зміни й поправки.

"Зараз рента збирається від собівартості, а не від ринкової ціни. Ставка складає 12% (при ринковій ціні вище 70 доларів) і 11% (при ціні нижче 70 доларів). Тобто теперішня система оподаткування не створює втрат для державного бюджету при зниженні ціни руди. У той же час база оподаткування (собівартість) гарантовано збільшується. Адже у цьому році ми бачимо посилення інфляції, ріст зарплат, різке зростання ціни дизелю, електроенергіі та газу. І якщо на початок цього року рента збиралася від бази біля 25 дол, то на кінець року така база складатиме біля 30 доларів", — зазначив нардеп.

Однак якщо схвалити законопроект №5600, то зростуть втрати бюджету під час коливань цін на руду. Наприклад, якщо ціна знизиться до 107 доларів, то вже будуть втрати. За найсвіжішими прогнозами динаміки цін на 2022 рік, глобальні банки встановити орієнтовні ціни на тонну руди. Ціни коливаються в діапазоні від 89 до 100 доларів. Щодо прогнозів по рокам, то очікується зниження цін — в 2023 році — 97,5 дол, в 2024 — 89 дол, в 2025 — 85 дол (за основу взято консенсус-прогноз Bloomberg).

"При ціні 91,5 долара сплата ренти із 1 тони складатиме 2 долари, що на 44% нижче, аніж очікувана рента 3,6 долари при теперішній системі (12% від собівартості). Втрати бюджету при ціні 91,5 долара та запропонованих параметрах ренти у законопроекті до другого читання складуть 3 млрд грн у рік", — написав Герус.

Тому, за розрахунками нардепа, з огляду на прогнози, втрати бюджету України будуть складати: у 2023 році — мінус 2,7 млрд грн, у 2024 — мінус 3,2 млрд грн, у 2025 — мінус 3,5 млрд грн. Загальна сума втрат становить 12,5 млрд грн.

"При прийнятті змін ставок ренти у 5600, як пропонуються до другого читання, найбільш імовірним сценарієм є зниження ефективної ставки ренти, а державний бюджет зазнає великих втрат. Не візьмусь розказувати, як і на скільки потрібно піднімати ренту, але підвищення ренти перетворювати у зниження ренти точно не можна. Після року шалених надприбутків у власників ГЗК є більш ніж достатньо грошей на інвестиції, на погашення кредитів, невже їм потрібне це зниження податків у нашій достатньо бідній країні? Адже це тільки загострить відчуття несправедливості та проблему нерівності", — зазначив Андрій Герус.

Як повідомляв портал "Коментарі", Держстат назвав найбільш прибуткові галузі економіки України у 2021 році.

Дилема з законопроектом: його прийняття може стати фатальним для економіки України - фото 2
Дилема з законопроектом: його прийняття може стати фатальним для економіки України - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини