Головна Новини Суспільство події Держрегулювання та моніторинг цін на продукти харчування: що ефективніше
commentss НОВИНИ Всі новини

Держрегулювання та моніторинг цін на продукти харчування: що ефективніше

Олексій Дорошенко розповів, що ефективніше в Україні держрегулювання чи моніторинг цін на продукти харчування

10 грудня 2021, 11:27
Поділіться публікацією:

Економічний експерт Олексій Дорошенко в ефірі програми "Актуально Сьогодні" прокоментував законопроєкт №6374, де прописано поновлення державного регулювання цін.

Держрегулювання та моніторинг цін на продукти харчування: що ефективніше

Ціни на товари в Україні моніторяться, фото з відкритих джерел

У законопроєкті вказано, що уряд має регулювати ціни на соціально значущі харчові продукти серед яких олія соняшникова, курячі яйця, гречка, борошно пшеничне, цукор, макарони, молоко, масло вершкове, вода мінеральна, тушка куряча, хліб і батон.

Експерт говорить, що держава довгий час регулювала ціни на харчові продукти. Потім, майже два роки тому, було запроваджено механізм моніторингу цін на товари за прикладом Франції. Моніторинг цін на харчові продукти, цін на медикаменти, паливо теж є дуже ефективним.

"Не вірю в ефективний державний механізм контролю цін на продукти. Найбільші гравці ринку, продуктові торговельні мережі, надають уряду дані щодо майбутнього зростання цін. За місяць-півтора до підвищення ціни зрозуміло з якими продуктами можуть бути проблеми. На цій стадії Міністерство економічного розвитку та Міністерство агрополітики долучаються до перемовин з виробниками, імпортерами та вживають заходів, щоб ціни не зростали. Цей механізм працює, його мало хто бачить", — додає Дорошенко.

За його словами, якщо введуть державне регулювання цін, що стосуватиметься десятків тисяч підприємців, держава не зможе проконтролювати їх ціни. Щоб контролювати десятки тисяч ФОПів треба збільшувати апарат Держпродспоживслужби, а це додаткові витрати. Державне регулювання означає, що виробник додає до собівартості виготовленої одиниці товару 10-15% націнки. Потім посередники мають в загальній сумі додавати не більше 15% націнки. Експерт додає, що це контролювати дуже важко, тим паче якщо працює спрощена система оподаткування.

На думку експерта, кілька механізмів регулювання цін можна ефективно застосувати лише до середніх або великих "гравців на ринку", бо вони ведуть свою господарську діяльність більш-менш прозоро.

Для прикладу він наводить ринок курячих яєць. Там по суті впливають на ціни 5-10 компаній, а насправді одна найбільша. Адже якщо вона міняє ціну, то реагують й інші. Щодо ринку цукру, то там є найбільших 4-5 компаній.

"Зараз можна вводити державний моніторинг на 50-100 найменувань продуктів, які українець кожен день вживає. В Європі всі механізми моніторингу за цінами на продукти та товари працюють. У Франції таких товарів тисячі. Треба розширювати моніторинг на більше груп товарів", — говорить Олексій Дорошенко.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Росії пропонують виробляти альтернативну їжу з комах і рослин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини