Головна Новини Суспільство події Держава відновить кожному втрачене житло: наскільки це є реалістичним – що потрібно врахувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Держава відновить кожному втрачене житло: наскільки це є реалістичним – що потрібно врахувати

Експерти розповіли за рахунок яких коштів відбудовуватимуть зруйновані будинки українців та об'єкти інфраструктури

17 березня 2022, 12:15 comments1116
Поділіться публікацією:

Під час свого нічного звернення президент України Володимир Зеленський повідомив, що держава відновить кожному українцеві втрачене житло, яке було знищено під час війни. Як це можна втілити у життя? Що важливо буде врахувати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Держава відновить кожному втрачене житло: наскільки це є реалістичним – що потрібно врахувати

Зруйновані міста. Фото: з відкритих джерел

Оскільки невідомо, скільки майна було в людини, ймовірно, вигадають певну формулу компенсації матеріальних втрат

Голова Національної Ради економічного розвитку, член виконкому м. Бровари Олексій Дорошенко пояснює:

"Механізми як такі вже продумані – і зрозумілі. Не лише українській стороні, а й світовій спільноті. Все відбуватиметься за рахунок заарештованих коштів та держмайна країни-агресора, а також її олігархів. Наприклад, лише на закордонних рахунках Центробанку РФ заморожено 300 млрд. доларів. Плюс – близько 100 млрд. доларів активів російського бізнесу".

Зрозуміло, продовжує експерт, що на ці гроші претендує також американський, канадський, європейський бізнес, котрий вимушено йдучи з РФ, залишив там своє майно (яке росіяни погрожують націоналізувати). Але Україна – у пріоритеті.

"Нагадаю, що станом на вчора, згідно з офіційними даними, Україна через російське вторгнення втратила понад 500 млрд доларів у вигляді прямих збитків. Передбачається, що до цієї суми включено все. Але наскільки вона реалістична? В Україні – близько 1 млрд. квадратних метрів житлової нерухомості. Якщо помножити на 1 тисячу доларів (ціна продажу 1 квадратного метра), виходить, що знищення всієї житлової нерухомості — це 1 трлн доларів. На даний момент знищено близько 5%, які потрібно не реконструювати, а повністю відбудовувати. Як доведеться відбудовувати промисловість, інфраструктуру, держмайно", – зазначає Олексій Дорошенко.

На його думку, компенсація за втрачену нерухомість проводитиметься після того, як місцева комісія за участю представників держвлади зафіксує цю втрату.

"Оскільки невідомо, скільки майна було у людини, ймовірно, вигадають певну формулу компенсації матеріальних втрат, – каже експерт. – Наприклад, з площі нерухомості, кількості членів сім'ї, їх доходу, місця проживання. Адже людина, яка проживає у Києві, точно мала більше майна, ніж люди, які проживають, наприклад, у невеликому населеному пункті Луганської області".

А ось із втратою того ж таки авто можуть бути складності, вважає Олексій Дорошенко.

Він пояснює:

"Нерідко важко підтвердити – був знищений автомобіль чи ні. Навіть щодо останків машини. Тож тут точно має бути розроблений механізм встановлення (підтвердження) втрати цього майна – і відповідної компенсації".

За словами експерта, Україна вже заявила про необхідність формування певного компенсаційного, відновлювального фонду. Ідею підтримали деякі країни, міжнародні структури.

"Чекаємо на закінчення активної фази бойових дій (думаю, це відбудеться протягом максимум місяця), повного припинення війни, а потім будемо підраховувати втрати та працювати над компенсацією збитків", – резюмує Олексій Дорошенко.

Основними джерелами фінансування будуть не лише 90% резервів ЦБ РФ, а й залучений приватний капітал

Експерт з нерухомості Михайло Артюхов вважає заяву Володимира Зеленського від 16 березня 2022 року про відновлення житла кожного, хто втратив його під час війни, реально здійсненним.

"Першочергове завдання – забезпечення даху над головою людям. Під це можуть бути задіяні готелі, бази відпочинку, адміністративно-господарські та будь-які придатні приміщення. Терміном приблизно до 6 місяців. Вони можуть бути переобладнані та адаптовані за тиждень-максимум два", – зазначає експерт.

Другим пріоритетом виконання цього завдання, на його думку, можливе відновлення частково зруйнованих снарядами будівель силами приватних інвесторів та девелоперів з нерухомості під гарантії держави.

"Третім етапом, – продовжує Михайло Артюхов, – буде створення нових територій на кшталт мікрорайону чи міста під потреби територіальних громад".

Основними джерелами фінансування, на його думку, будуть не лише 90% резервів ЦБ РФ, а й залучений приватний капітал. Для зміцнення довіри приватних інвесторів до держави необхідний фінансово-правовий механізм державно-приватного партнерства (Public-Private Partnerships), що реально працює. Тоді проектне фінансування під гарантії держави у сектор нерухомості дозволить звільнити фінансові ресурси для реальних локомотивів економіки в Україні: ІТ-галузь та агропромисловий сектор.

Найбільш цінним ресурсом у подібному завданні є люди, наголошує експерт. Тому на другому та третьому етапі необхідно вибудовувати суперкоманди з місцевих експертів у сфері управління, ІТ, фінансів, будівництва та архітектури, сервісно-орієнтованих керівників – та міжнародних консультантів, представники яких вже працюють у компаніях CBRE, Colliers, Cushman&Wakefield, Deloite та далі за алфавітом . Експертам цих міжнародних компаній, наголошує Михайло Артюхов, довірять як в Україні, так і на міжнародних ринках.

Все залежить від того, наскільки швидко, якісно та головне – справедливо буде компенсовано всі майнові втрати громадян

Економічний експерт Олександр Гаврутенко вважає, що поки що українське суспільство показувало здатність консолідуватися та бути ефективним лише у короткочасні критичні моменти. Питання в тому – чи зможе воно залишатися таким самим злагодженим і продуктивним і у повоєнний мирний час.

"Саме це, – упевнений експерт, – визначатиме наскільки швидко, якісно та головне справедливо будуть компенсовані всі майнові втрати громадян".

На думку Олександра Гаврутенка, фінансові ресурси, виробничі потужності, робоча сила – це технічний і найпростіший бік проблеми. Так само як оцінка та облік збитків, які держава самостійно або з міжнародною допомогою якісно зможе зробити.

"А ось пріоритетність, черговість, форма та повнота відшкодування збитків – тут з'являється місце для конфліктів, зловживань, невдоволення, шахрайства, корупції та інших принад нашої звичної реальності, яку дуже хочеться, щоб ми викорінили разом із російсько-фашистськими окупантами", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, у чому важливість рішення США посилити допомогу Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Мирумир

17 березня 2022, 15:46

Курчат рахують восени. Слова залишаються словами. Діло перевіряється часом...

SB

17 березня 2022, 12:32

Під час свого нічного звернення президент України Володимир Зеленський повідомив, що держава відновить кожному українцеві втрачене житло, яке було знищено під час війни, Український народ відновить, а не зе ж2 колаборант.


Новини