Головна Новини Суспільство події День Тетяни: що обов'язково потрібно зробити жінкам
commentss НОВИНИ Всі новини

День Тетяни: що обов'язково потрібно зробити жінкам

Віруючі вшановують пам'ять Тетяни Римської

12 січня 2024, 09:22
Поділіться публікацією:

Як повідомляє портал "Коментарі", 12 січня в Україні відзначається Тетянин день, раніше його святкували 25 січня, але з переходом на новий календар – дата змінилася. Також окрім Тетяни сьогодні день ангела у Петра, Сави, Іллі, Макара.

День Тетяни: що обов'язково потрібно зробити жінкам

Тетянин день. Фото: із відкритих джерел

Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Хліб цей не різали, а розламували руками, а потім кожен член сім'ї отримував свій шматочок такого "сонця". Люди вірили, що якщо з'їсти хоч маленький шматочок від такого короваю, сонце подарує тепло, силу та здоров'я.

Жінкам у цей день слід братися виключно за "жіночі" справи: прибирання, прання, рукоділля та приготування їжі. Тоді і в будинку рік будуть панувати мир і благополуччя.

Ще одна традиція на Тетянин день — прання половиків у ополонці або в водоймі, що незамерзає. Миттям підлог в основному займалися дівчата, це були свого роду оглядини наречених, які намагалися сподобатися потенційним нареченим красивістю, гарним вбранням, а також господарчістю.

У студентів, у свою чергу, є своя прикмета: чим веселіше та хмільніше зустрінеш Тетянин день, тим щасливішим буде життя.

У День Тетяни не можна, щоб у будинку сьогодні панував безлад, не можна вдаватися до смутку та смутку. Крім того, не варто сьогодні відмовлятися від роботи і залишатися байдужим до благань та прохань про допомогу.

Категорично не можна конфліктувати та виявляти жадібність. У жодному разі не можна відмовляти у допомозі нужденним. Інакше людина, яка проігнорувала іншого, сама потрапить у біду.

Згідно з народною традицією, на Тетянин день дівчатам не можна лінуватися, залежатись у ліжку.

Ну і, звичайно, куди ж без прикмет, якщо йде сніг на Тетянин день – бути влітку частому дощу. На Тетяну прогляне сонечко рано – до раннього прильоту птахів. Якщо на Тетяну морозно і ясно, буде добрий урожай, якщо ж "гнилий вітер" (південний) або тепла хуртовина – до неврожаю.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому 9 січня особливий день: кого треба привітати з днем ангела.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини