Головна Новини Суспільство події День місцевого самоврядування в Україні: підсумки цього року
commentss НОВИНИ Всі новини

День місцевого самоврядування в Україні: підсумки цього року

Сьогодні в Україні святкується День місцевого самоврядування

7 грудня 2020, 12:52
Поділіться публікацією:

У понеділок, 7 грудня, відзначається День місцевого самоврядування в Україні. Які важливі події для місцевого самоврядування ми побачили в цьому кризовому році? Що потрібно зробити, щоб місцева влада знайшла реальну силу? Відповідь "Коментарям" дали експерти.

День місцевого самоврядування в Україні: підсумки цього року

Фото: kmr.gov.ua

"Укрупнення районів показало перекоси в розвитку різних адміністративних територій"

Магістр державного управління, експерт Українського інституту політики Володимир Воля зазначає, що існує три універсальних основи для самоврядування: правова (законодавство), адміністративна, матеріально-фінансова. І майже з усіма в Україні — проблеми.

"Якщо говорити про реформи та стан місцевого самоврядування в Україні за підсумками 2020 року, то виходить так, що реформа районів (як один з елементів реформи самоврядування) виглядала відірваною від загальнонаціонального, управлінського, політико-адміністративного контексту. Тобто, була як би сама по собі, а не частиною глобального управлінського механізму", — говорить експерт.

За його словами, укрупнення районів показало перекоси в розвитку різних адміністративних територій. Плюс — несправедливість при розподілі доходів.

"Упевнений, що проблеми розпорядження землею та загального економічного розвитку, які закладені реформою районів в цьому році, яскраво себе проявлять в доступному для огляду майбутньому", — прогнозує Володимир Воля.

Безсумнівним досягненням він вважає перерозподіл бюджетних коштів на користь місцевого самоврядування. Але підкреслює, що цих коштів недостатньо, щоб місцева влада могла самостійно забезпечувати ті статті витрат, які повинна.

"Самоврядування не буде повноцінним, поки не відбудеться перезапуск економіки в масштабах країни, — попереджає Володимир Воля. — Поки не будуть запущені механізми економічної корекції розвитку різних територій — особливо депресивних".

"Регіональні та місцеві політичні проєкти зміцнили свої позиції"

Експерт з питань держрегулювання і місцевого самоврядування Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ) Ігор Дівчур вважає головною подією 2020 роки для місцевого самоврядування — проведення виборів.

"За їх результатами регіональні та місцеві політичні проєкти зміцнили свої позиції, — підкреслює експерт. — Головна ж проблема, з якою зіткнуться нові місцеві депутати і мери — це відсутність на центральному рівні прогнозованої та збалансованої регіональної політики, брак субвенцій з держбюджету на інфраструктурні проєкти".

Тому саме доходи місцевих бюджетів у 2021 році будуть основним завданням обраної місцевої влади, вважає Ігор Дівчур.

"Місцева влада виконує важливу функцію — це забезпечення життєдіяльності селищ і міст. І на центральному рівні важливо про це пам'ятати, — зазначає експерт. — А щоб місцеве самоврядування набуло реальну силу, в глав міст і селищ повинен бути чіткий і практичний план розвитку".

Як повідомлялося, з'явився новий рейтинг довіри до політиків: хто наступає на п'яти лідеру-Зеленському.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини