Головна Новини Суспільство події ЦРУ шукає росіян, невдоволених війною в Україні: про що це говорить – на що розраховує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

ЦРУ шукає росіян, невдоволених війною в Україні: про що це говорить – на що розраховує Захід

Західні спецслужби мають серйозні агентурні позиції, у тому числі серед людей, які мають доступ до державних секретів РФ

23 листопада 2022, 12:00 comments1113
Поділіться публікацією:

За словами заступника директора ЦРУ Девіда Марлоу, на якого посилається The Wall Street Journal, вторгнення в Україну стало величезним провалом для Путіна. Це, запевняє Марлоу, дає можливості західним спецслужбам (оскільки в РФ з'явилося дуже багато незадоволених війною росіян) вербувати агентів серед бізнесменів, силовиків, представників влади. Як оцінюєте таку заяву? Це інформаційно-психологічна операція (ІПСО) – чи справді відкрилися подібні можливості? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

ЦРУ шукає росіян, невдоволених війною в Україні: про що це говорить – на що розраховує Захід

ЦРУ. Фото: з відкритих джерел

Заяви, зроблені Марлоу, дають підстави вважати, що Захід робить ставку на розгойдування ситуації в Росії

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков пояснює:

"Справді, військова кампанія 2022 року, російсько-українська війна для Кремля – програшна. Найвище військово-політичне керівництво це визнало (зважаючи на дії, які проводять, включаючи мобілізацію, активний пошук переговорів), але, зрозуміло, не в публічній площині. Відкрито про поразку в РФ не говорять, але явно готуються до зимової кампанії-2023. Ну, а заступник директора ЦРУ з оперативних питань, який відповідає за роботу з оперативними джерелами на території РФ, за зміцнення агентурного апарату, вперше на моїй пам'яті (за роки служби в органах держбезпеки) робить подібні заяви. Це міг би робити директор ЦРУ – політик, але не його заступник, який відповідає за оперативну роботу. А тому це схоже саме на ІПЗГ, яка в рамках інформаційної війни спрямована на спонукання окремих груп росіян до співпраці із західними спецслужбами".

При цьому, зазначає експерт, така співпраця потрапляє під статтю про держзраду. Що в РФ серед її громадян є найбільш засудженим вчинком, навіть серед противників влади.

"Саме собою невдоволення існуючим ладом, конкретним вищим керівником, як у царській імперії, колишньому СРСР, так і в нинішній Росії – не є основою для початку співпраці із західними спецслужбами. Таке невдоволення завжди було благодатним підґрунтям для загострення внутрішньополітичної боротьби. За імператора Олександра III – це народовольці, перші політичні терористи. Після революцій 1917 року – білий рух із наступною білоеміграцією, еміграцією інтелігенції. А за СРСР – дисиденти. Вони не співпрацювали зі спецслужбами, хоч і були проти влади", – пояснює Олег Старіков.

За його словами, на агентурну співпрацю зі спецслужбами йдуть люди з інших мотивів, з іншими морально-діловими якостями.

"І, до речі, судячи з інформації, якою з нами перед початком вторгнення ділилися ЦРУ та Мі-6, у них є серйозні агентурні позиції, зокрема серед людей, які мають доступ до державних секретів РФ", – наголосив експерт.

Він вважає, що заяви, зроблені Марлоу, дають підстави вважати, що Захід робить ставку на розгойдування ситуації всередині Росії. Щоб це призвело до невдоволення всередині країни-агресора, викликавши протести – з метою ослаблення, розхитування влади чи знесення путінського режиму.

"Подібна робота проводилася і за часів СРСР, привівши, зрештою, до розвалу Союзу. Але зараз, на мою думку, розхитати ситуацію подібним чином (економічні, політичні, інші санкції, виїзд за кордон частини суспільства, що не погоджується з політикою влади) всередині РФ не вдасться, – каже Олег Старіков. – Основа інша. Це приведе скоріше до об'єднання лівих, правих та інших радикалів – у рамках протидії "зловісному оскалу імперіалізму, який хоче знищити РФ". Думаю, після Путіна прийде з великою ймовірністю людина ще більш реакційна, агресивно налаштована до Заходу. Той, хто проектує це і на Україну".

Невдоволених у РФ вистачає і це благодатний ґрунт для вербування

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов зазначає, що значна частина російського політичного бізнес-бомонду напередодні 24 лютого точно мала інші життєві плани, аніж те, у що їх кинув Путін.

"У їхні плани точно не входило виявитися відрізаними від доступу до своїх нерухомості, капіталів за кордоном, опинитися під санкціями. І у звичайного народу точно не входило до планів бути відірваним від телевізора та посланим на війну. Тому незадоволених у РФ вистачає, – упевнений політолог. – І це благодатний ґрунт для вербування. Як людей, які займатимуться збором інформації, стануть агентами впливу, так і тих, хто через деякий час, після зміни політичного режиму, зможуть стати опорними фігурами в новій владі".

На думку Андрія Золотарьова, американці навчаються на своїх помилках в Іраку та Афганістані. І щодо РФ стратегія США цілком очевидна. Вони акуратно, поступово збільшуючи санкції, прагнучи не допустити виходу ситуації з-під контролю, уникаючи непотрібної ескалації, ведуть справу до зміни політичного режиму в Росії.

"Причому, не до декоративних, а кардинальних змін, – наголошує експерт. – Їм потрібні постаті, з якими можна буде працювати. Тож у даному випадку йдеться не так про вербування шпигунів, як про налагодження контактів з людьми, які співпрацюватимуть в іншій ситуації – після зміни режиму, після відходу Путіна та його зграї".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є шанс відмовитись від відключень електрики: Денис Шмигаль розповів про ситуацію в енергетиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини