Головна Новини Суспільство події Чому вже зараз потрібно готуватися до нового опалювального сезону – як зміцнити енергетику країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому вже зараз потрібно готуватися до нового опалювального сезону – як зміцнити енергетику країни

Українцям потрібно розуміти, що можливі нові удари по енергосистемі України, та й заплановане виведення в ремонт блоків АЕС вже на початку літа може призвести до нових обмежень у постачанні електроенергії

14 березня 2023, 13:00
Поділіться публікацією:

У традиційному вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський торкнувся, серед іншого, енергетичної теми. За його словами, ситуація з енергетикою стабілізується, розпочинається підготовка до наступного опалювального сезону. Що слід робити вже зараз, незалежно від того, скільки ще триватиме війна? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому вже зараз потрібно готуватися до нового опалювального сезону – як зміцнити енергетику країни

Енергомережі України. Фото: з відкритих джерел

Необхідно закладати довгострокові програми, які покращать ситуацію не лише наступного сезону, а й на десятиліття

Голова Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency Ігор Черкашин вважає, що можна лише вітати розуміння, що підготовку до наступного опалювального сезону потрібно розпочинати одразу після проходження пікових навантажень поточного).

"Головне, щоб це не залишилося лише заявами чи створенням чергового штабу, який розхитається до вересня, – наголошує він. – Потрібно зрештою просто вимагати виконання посадових та функціональних обов'язків від профільних міністрів і власне від прем'єра".

Звісно, наголошує експерт, кардинально ситуація залежить від результатів воєнних дій. При сприятливому для нас результаті може посилитися повернення біженців і переселенців у місця постійного проживання, при негативному – може посилитися відтік.

"Тут тільки ЗСУ можуть дати прогноз, – зазначає Ігор Черкашин. – У будь-якому випадку, системи теплопостачання мають бути готовими до роботи в екстремальних умовах".

Національні системи електропостачання та газопостачання також вимагають посилення безпеки та надійності, упевнений експерт. Як по обладнанню, так і запасам енергоресурсів.

"Одним із найважливіших елементів залишається повернення Запорізької АЕС до роботи. Тому що саме електропостачання стане найбільш затребуваним у опалювальний сезон, особливо для міст, – пояснює Ігор Черкашин. – Крім цього, необхідно закладати довгострокові програми, які покращують ситуацію не лише наступного сезону, а й на десятиліття. Це і зобов'язання щодо високого класу енергоефективності нового та відновлюваного фонду будівель, та використання теплових насосів для опалення, а сонячних колекторів – для гарячого водопостачання, та впровадження управління енергоспоживанням через побудову діючих систем енергоменеджменту у громадах – на базі сучасних технологій енергомоніторингу. Поточні зміни у поширенні обов'язків між державними органами у сфері енергоефективності вимагають швидкого завершення та переходу до практичних, усвідомлених кроків".

Крім стандартних завдань щодо накопичення вугілля та газу для наступного опалювального сезону, необхідно забезпечити ремонт пошкодженого обладнання

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон поділився такою думкою:

"Завдяки самовідданій роботі наших енергетиків та військових, незважаючи на постійні обстріли, вдалося стабілізувати ситуацію в енергетиці. Проте розслаблятись не варто. Можливі й нові удари, та й заплановані виведення в ремонт блоків АЕС вже на початку літа можуть привести до нових обмежень у постачанні електроенергії споживачам України".

Сергій Макогон вважає, що крім стандартних завдань щодо накопичення вугілля та газу для наступного опалювального сезону необхідно забезпечити ремонт пошкодженого обладнання, а також негайно створювати нові децентралізовані генеруючі потужності з метою зниження вразливості енергосистеми України.

"Найшвидше можна організувати будівництво газової генерації, і до 1 ГВт можна побудувати вже цього року, якщо почати займатися цим прямо зараз. На жаль, – зізнався експерт, – поки що я не чув про подібні плани Міністерства енергетики".

Читайте також на порталі "Коментарі" – спецтрибунал для Путіна: у МЗС розповіли, скільки держав підтримують це рішення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

dexxx

14 березня 2023, 14:22

Секс знакомства в вашем городе - реальные анкеты людей, которые ищут и хотят секса. Заходи и просматривай фото без регистрации!----- http://redirect.sk/kiska


Новини