Головна Новини Суспільство події Чому вагнерівці не надовго в Білорусі – у чому хитрий план Лукашенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому вагнерівці не надовго в Білорусі – у чому хитрий план Лукашенка

У Лукашенка з'явився шанс підвищити свій імідж, можливо, навіть рейтинг усередині Білорусі

28 червня 2023, 12:12 comments3096
Поділіться публікацією:

Пригожинський одноденний бунт та його ймовірні наслідки залишається топ-темою. Про що говорять заяви самопроголошеного президента Білорусі з цього приводу? Чому Олександр Лукашенко дозволяє собі такого роду одкровення, виставляючи себе рятівником Росії, а також жорстко критикуючи путінське оточення? Чи справді він готовий пригріти в Білорусі, як це було заявлено, вагнерівців, які мало не знесли путінський режим? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому вагнерівці не надовго в Білорусі – у чому хитрий план Лукашенка

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Білорусь буде для вагнерівців скоріше перевалочною базою

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Схоже, що Лукашенко у всій цій історії дуже добре скористався ситуацією. Зрозуміло, що він не був головним переговорником. Але через свій статус (який-який, а президент, принаймні, в очах росіян і білорусів), зіграв досить активно публічну роль. І отримав для себе певні дивіденди. По-перше, скупався у променях слави, виставляючи себе ледь не рятівником Росії. Тим самим підвищив свій імідж, можливо, навіть рейтинг усередині Білорусі. Адже показав, що може вирішувати питання й такого характеру. І те, що у Кремлі ніяк не відреагували на його бравурні та критичні заяви, говорить, що він отримав карт-бланш на це. По-друге, зрозуміло, що якийсь час частина вагнерівців буде на території Білорусі. Але навряд чи в таких масштабах, що для цього буде потрібне створення якихось таборів".

Швидше за все, продовжує експерт, у деяких місцях осядуть на певний час Пригожин, його оточення, якісь польові командири, а також кістяк професійних найманців, які брали участь у війнах в Африці, Сирії, частково – в Україні.

"Тож Білорусь тут буде для вагнерівців скоріше перевалочною базою, – вважає Ігор Рейтерович. – І вони продовжать займатися своєю діяльністю у тих же Африці, Сирії. Лукашенку це вигідно, він матиме з цього певний прибуток — з погляду відсотка від таких операцій (золото, діаманти, торгівля людьми, контроль над енергоресурсами). Зрозуміло, що він не просто так пустив до себе цих найманців. І чітко дав зрозуміти, що за рахунок бюджету ніхто їх не утримуватиме. Нехай, мовляв, самі облаштовуються".

За словами експерта, як би ми не ставилися до Лукашенка, з погляду утримання влади – він чоловік далеко не дурний. І, розуміючи ризики, навряд чи дозволить вагнерівцям розгорнути активну присутність у Білорусі у форматі десятків тисяч, створення польових таборів тощо.

"Вони ж можуть повторити такий самий фінт, як уже зробили в РФ. Тож це буде контрольований процес, – припускає Ігор Рейтерович. – І Лукашенко з нього, схоже, отримає лише плюси, особливо якщо сам Пригожин побуде в Білорусі недовго, відбувши через якийсь час до Африки".

Лукашенко від цієї ситуації виграв найбільше

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко нагадує, що у Лукашенка зараз вистачає проблем у країні. Ходили відносно підтверджені чутки, що були переговори між представниками української та білоруської армії про те, що, якщо остання отримає команду вплутуватися у війну проти нашої країни, вона не робитиме цього. Крім того, Лукашенка не підтримують усередині країни. І в цьому плані, пояснює експерт, наявність ще однієї сили, яка, можливо, зможе захистити його від бунту білоруському диктатору на руку. За умови, що власна армія буде готова захищати його від бунту вагнерівців.

"Плюс – це додаткова загроза Польщі, балтійським країнам. Якщо найманці так швидко-весело дійшли до Москви, чи не спробують вони аналогічним чином промаршувати країнами ЄС, що прикордонні з РБ? Все це створює для Європи напругу, вигідну Лукашенку", – пояснює Андрій Єрьоменко.

На його думку, те, що Лукашенко чіпляє на себе корону – цілком логічно.

"Він від цієї ситуації виграв найбільше. Усі сторони погодилися, що крапку у конфлікті поставив саме Лукашенко. І, можливо, його версія – відносно правдива, – вважає експерт. – Нагадаю також, що, коли наприкінці зими – на початку весни минулого року російські війська ще знаходилися недалеко від Києва (але вже було ясно, що бліцкриг провалився), Кремль тиснув на Лукашенка – вступай у війну. А він усіляко тягнув із таким рішенням, намагався викрутитись. І робить це й досі, намагаючись зберегти хоча б відносну незалежність. І це демонструє, що Лукашенко – політик розумніший за Путіна. Принаймні у цій ситуації".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Путіну так важливо утримати вагнерівців – що буде з Пригожиним.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини