Чому українці можуть вийти на акції протесту проти Зеленського

Станом на сьогодні українці мають низький протестний потенціал

60,9% громадян України висловилися про свою неготовність доєднуватись до протестів проти чинного президента країни Володимира Зеленського у випадку, якби такі акції розпочались. Про це свідчать дані Active Group.

За даними соціологів, 29,1% українців сказали, що категорично не підтримають протестів, а 31,8% – скоріше не підтримають. Тих, хто долучився до протестів, соціологи нарахували 24,5%. Серед них 6,7% точно готові виходити на протестні акції, а 17,8% – скоріш за все долучилися б до стихійних чи організованих акцій. 14,6% українців поки не сформували своєї думки з цього приводу.


Експерти стверджують, що єдиною умовою, через яку громадяни можуть вийти на протест є істотне погіршення економічної ситуації.

Серед іншого до протестів може призвести ситуація, коли Зеленський ухвалить рішення, які призведуть до програшу у війні із Росією. В такому разі активно відстоювати свою позицію готові 19,7% українців. За умови ж прийняття рішень, які посилять війну з Росією на вулиці вийдуть 16,7%.


Також причиною для ескалації може стати вчинення поліцією масового побиття – 12,9%. Також для 8,2% респондентів причиною підтримати протест може бути його масштабність.

Нагадаємо, що 48% українців хочуть вступу країни до Північноатлантичного Альянсу. 54% населення хоче, щоб наша країна приєдналася до європейського співтовариства. Щодо альтернативного об'єднання під егідою Росії - Митного Союзу, то тільки 20% українців хочуть, щоб держава рухалася в цьому напрямку.

Додамо, що за даними іншого соціологічного опитування, станом на перше півріччя 2021 року 47% опитаних українців більше боїться негативних економічних наслідків, пов'язаних із коронавірусною пандемією, ніж самого вірусу.