Головна Новини Суспільство події Чому тиск на РФ не спрацьовує: чи є толк від 12-го пакету санкцій проти агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому тиск на РФ не спрацьовує: чи є толк від 12-го пакету санкцій проти агресора

У 2023 році, всупереч обіцяним «санкціям з пекла» та запевненням, що всі, хто торгує з РФ, будуть покарані, країна-агресор збільшила обсяг продажу нафти та газу

19 грудня 2023, 14:00
Поділіться публікацією:

Євросоюз ухвалив 12-й пакет санкцій проти РФ. Вперше з'явилася заборона на російські алмази та діаманти, повідомив президент України Володимир Зеленський. Також прописані нові заходи проти обходу санкцій та проти постачання в РФ товарів та технологій подвійного призначення. Тим часом Китай і Росія встановили новий рекорд з товарообігу, а бюджет країни-агресора має профіцит. Експерти оцінили для видання "Коментарі" 12-й санкційний пакет, а також розповіли, які фінансово-економічні заходи ще слід вжити, щоби зробити РФ реально боляче.

Чому тиск на РФ не спрацьовує: чи є толк від 12-го пакету санкцій проти агресора

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

У РФ просто глузують з подібних санкцій

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук поділився такою думкою:

"Я уявляю, як захвилювалися народні маси в РФ, дізнавшись, що алмази та діаманти тепер не вдасться продавати Заходу. Сюжет із теми заборони надходження до Росії фірмових сумочок із крокодилячої шкіри. Такі новини швидше працюють на зміцнення іміджу Путіна та Кремля в цілому. Вони просто глузують з подібних санкцій. Та й загалом над обмеженнями, які не працюють, судячи з того, що путінський режим дедалі явніше переводить свою економіку на військові рейки".

За словами експерта, у 2023 році, всупереч обіцяним "санкціям з пекла" та запевненням, що всі, хто торгує з РФ, будуть покарані, країна-агресор збільшила обсяг продажу нафти та газу до 550-600 млрд доларів.

"Саме на удар по торгівлі вуглеводнями мають бути спрямовані санкції, – упевнений економіст. — Це єдина група товарів, удар по якій може вплинути на здатність путінського режиму фінансувати агресію. Поки не буде реально потужних санкцій проти російських нафти і газу, і схем з їхнього продажу (банківсько-фінансовий сектор, "тіньовий флот" тощо) – все інше просто курям на сміх".

Поки що ми, продовжує Ярослав Романчук, бачимо неадекватні, неефективні заходи економічного тиску на РФ із боку Заходу. Останній навіть не здатний хоча б на якийсь час, доки не буде повалений агресор, змінити свій кліматичний порядок денний. Яка стане марною, якщо Росія переможе.

"Україна вже майже два роки просить дати їй більше зброї, а також прибрати зі світового ринку російські нафту та газ. Ці дві позиції в рази збільшать наші шанси на перемогу. Але Захід бавиться алмазними санкціями. І це сумно", – констатує експерт.

Важливо, що санкційна політика розвивається

Позитив уже в тому, що тиск на країну-агресора не зупиняється, що ЄС ухвалив вже 12-й пакет санкцій, вважає доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков. І кожен новий такий пакет, акцентує він, певною мірою коригує недоопрацювання попередніх.

"У 12-му пакеті зробили акценти на вирішенні проблем реекспорту нафти, на реекспорт за допомогою інших країн (коли підсанкційну продукцію закуповує третя країна, перепродуючи потім до РФ). Запроваджуються обмеження на алмази, запроваджуються чергові персональні санкції", – зазначає експерт.

На його думку, важливо, що санкційна політика розвивається, що західні країни відстежують ефективність/неефективність обмежень і роблять відповідні коригування.

Не всі санкції працюють

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон розмірковує так:

"Можна лише вітати запровадження нових санкцій проти РФ. Але, на жаль, основна проблема полягає в тому, що не всі санкції працюють – і країна-агресор навчилася їх обходити".

Особливо це стосується нафти та газу, наголошує експерт. Доходи РФ від продажу енергоносіїв знизилися, але там змогли перебудувати постачання до Китаю та Індії, тому обсяги експорту майже не впали, пояснює Сергій Макогон.

"Сподіваюся, західні партнери звернуть увагу на ці факти", – говорить експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у разі обрання президентом Трамп може зняти санкції з союзника РФ: подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Іван Сірко

19 грудня 2023, 14:28

по факту це все капля в океані, так як міліардні оборудки проходили і проходят. Проблема не тільки в цьому, а в тому що влада в Україні живе в паралелній реальності Мальдів, а не реалій України за ганяючи Українців на шибиницю. В Україні до сих пір немає власних державних заводів по виготовленю боєприпасів для своєї армії. За то зондеркоманди тцк продовжують знищувати населення України, з такую владою яка прийшла після майдана і зовнішній ворог не треба.


Новини