Головна Новини Суспільство події Чому США тягнуть із визнанням РФ державою-спонсором тероризму – чим загрожує це рішення Москві
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому США тягнуть із визнанням РФ державою-спонсором тероризму – чим загрожує це рішення Москві

Як у Вашингтоні, так і в Москві розуміють, чим загрожує офіційне визнання РФ державою-спонсором тероризму

13 серпня 2022, 11:25 comments1713
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що ставлення до РФ після дій її військ в Україні може бути лише одним – як до "держави-терориста". Він подякував Латвії, яка офіційно визнала Росію державою-спонсором тероризму. І закликав формувати відповідне ставлення до російських громадян. Тим часом у США, де Конгрес підтримав визнання РФ державою-спонсором тероризму, відповідне рішення досі не затверджено офіційно – на рівні Держдепу. Чому так? Чи зважиться Білий дім на такий крок? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому США тягнуть із визнанням РФ державою-спонсором тероризму – чим загрожує це рішення Москві

Визнання Росії державою-спонсором тероризму. Фото: із відкритих джерел

Основна проблема затвердження відповідного рішення Білим домом – розрив дивідносин між США та РФ

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко пояснює:

"Основна проблема в тому, що визнання Росії державою-спонсором тероризму (державою-терористом) передбачає розрив дипломатичних відносин. Чого не було між США та СРСР навіть у період "холодної війни". Якщо ми порівняємо з ситуаціями визнання Штатами тих же Ірану, Куби державами-терористами, то розривати дипвідносини з цими країнами – все ж таки не одне й те саме, чим розривати їх з РФ".

І тому, зазначає експерт, голова Держдепу Ентоні Блінкен поки що не підтримує відповідні ініціативи Конгресу .

"Зараз американський парламент відпочиває. Але коли була сесія, я особисто працювала з сенаторами та конгресменами щодо визнання РФ країною-терористом. І інтерес до теми виявили як демократи, і республіканці. Є двопартійна та двопалатна підтримка відповідної ініціативи, – наголошує Катерина Одарченко. – Але основна проблема утвердження відповідного рішення Білим домом, як я зазначала, розрив дипвідносин між США та РФ, який настане відразу після такого кроку. З непередбачуваними наслідками після цього".

Існує висока ймовірність, що Конгрес ухвалить до листопадових виборів заяву про визнання Росії державою-спонсором тероризму

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський упевнений, що в Росії добре знають наслідки визначення країни як держави, яка підтримує тероризм.

"Якщо це станеться, РФ опиниться у повній ізоляції, адже навіть компанії з Індії та Китаю, які купують зараз російську нафту або продають країні-агресору електроніку, автоматично стають посібниками держави-терориста – і опиняються під загрозою судових позовів, арешту майна та рахунків, втрати можливості торгувати у доларах, брати та повертати позички. Те саме стосується й інших держав, які ще торгують із РФ. Визнання Росії державою, яка підтримує тероризм, стане сильним стимулом для ЄС закрити в'їзд для більшості росіян та запровадити додаткові перевірки для невеликого кола, у кого ще буде така можливість", – пояснює експерт.

Наразі, продовжує він, у США бюрократичний апарат Держдепартаменту чинить опір такому рішенню з трьох причин.

"По-перше, там вважають, що це ускладнить комунікацію із Кремлем. Проте Кремль з 24 лютого демонструє, що вестиме переговори зі США лише після прийняття ультиматуму щодо України. Цього вже не станеться. Тому в цьому питанні гірше не стане. По-друге, США переживають через своїх громадян у Росії. Однак США вже давно порадили всім американцям виїхати з РФ, щоб не наражатися на небезпеку. Держдепартамент також розраховує завершити обмін двох ув'язнених американців на російського торговця зброєю Бута і подати це Білому дому як "здійснення" напередодні проміжних виборів до Конгресу у листопаді. По-третє, американці стверджують, що рішення про визнання Росії терористичною державою може завдати шкоди мирним переговорам у майбутньому. Однак, як показує досвід, РФ не враховує подібних речей, якщо справді зацікавлена в переговорах. Зараз такого інтересу Кремль не має. А ось додаткові жорсткі санкції якраз і створюватимуть умови для поразки російських військ та відповідно для переговорів", – вважає Петро Бурковський.

На його думку, існує висока ймовірність, що Конгрес ухвалить до листопадових виборів заяву про визнання Росії державою, яка підтримує тероризм.

"Справа в тому, що у Демократичній партії незадоволені якістю роботи Держдепартаменту та команди безпеки Білого дому. Якщо демократи збережуть після виборів свою більшість у Конгресі, вони порушать питання про кадрові зміни в уряді Байдена, щоб замінити бюрократів рішучішими політиками з прицілом на 2024 рік", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що через війну відбувається з економіками України та РФ – який прогноз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 серпня 2022, 11:09

США розуміють всю відповідальність за події які спровокували. Якби Байден не вліз, ми б з травня барбекю смажили. Ось і відповідь їм: "Чому нас не люблять? Ми ж всім допомогаємо". От тільки від їх грошей гарно розкрадачам у владі. Іншим - смерть, до останнього українця. РФ не терорист, а завойовник. Головні домовленості вони виконують: ЗСУ не б'ють по території РФ, а вони не стріляють по Києву і не чипають корумповану владу.


Новини