Головна Новини Суспільство події Чому католицький Великдень цьогоріч на місяць раніше - пояснення архієпископа
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому католицький Великдень цьогоріч на місяць раніше - пояснення архієпископа

Великдень - найголовніше свято як для католиків, так і для православних

26 березня 2021, 10:35 comments1104
Поділіться публікацією:

Цього року православні святкують Великдень другого травня. Натомість у католиків свято світлої Пасхи настає вже четвертого квітня. Чому цього року спостерігається така велика різниця, розповів архієпископ Православної церкви України Євстратій Зоря.

Чому католицький Великдень цьогоріч на місяць раніше - пояснення архієпископа

Великдень 2021: чому католики святкують Пасху раніше. Фото: schci.ru

За словами священнослужителя, подібна ситуація склалася через дату, від якої відраховується перший весняний повний місяць.

Православні відраховують дату Великодня від дати рівнодення за юліанським календарем без зміни в пасхалії. Католики ж починають рахувати від астрономічного рівнодення. Так з'являється різниця в тринадцять днів. Інколи (приблизно раз на п'ять років) дати збігаються та віряни двох напрямків святкують Великдень в один і той же день. А інколи, як цього разу різниця може становити й місяць.

Минулого року католицькі християни відзначали Пасху 12 квітня, православні — 19 квітня.

Для вірян обох напрямків Великдень являється найголовнішим святом. Проте традиції святкування Великодня у католиків відрізняються від православних. За день до свята в костелах священнослужителями проводиться обряд благословення вогню і води. Потім запалюють великодню свічку.

Важливим символом свята у католиків є Великодній кролик. Саме він за повір'ями ховає розмальовані яйця в будинку. Зранку діти ці яйця мають знайти. Ще одна традиція свята — дарувати сюрпризи рідним і хрещеним.

Нагадаємо, аби не отруїтися під час свят та після них, потрібно знати терміни зберігання частувань. Інформацію про це можна знайти в нашому матеріалі.

Також сайт "Коментарі" раніше розповідав про головні правила великоднього столу. Як не нашкодити здоров'ю під час свята, читайте в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини