Головна Новини Суспільство події Чому Кабмін звільнив Коболєва і до чого тут "Велике будівництво"
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кабмін звільнив Коболєва і до чого тут "Велике будівництво"

Незадовго до звільнення, Володимир Зеленський нібито пропонував Андрію Коболєва посаду міністра енергетики

29 квітня 2021, 20:46
Поділіться публікацією:

Як відомо, вчора Кабінет міністрів прийняв рішення звільнити Андрія Коболєва з посади голови НАК "Нафтогаз", а на його місце призначити Юрія Вітренка. Причиною тому називають 50 мільярдів гривень, які НАК перерахувала в резерви на випадок, якщо боржники з нею не розрахуються. За інформацією від джерела ZN.UA , Банкова хотіла, забравши ці кошти у НАК, відправити їх на "Велике будівництво", "підігрівши" всіх, хто може отримати з цього грошову вигоду.

Чому Кабмін звільнив Коболєва і до чого тут "Велике будівництво"

Андрій Коболєв - фото з відкритих джерел

У виданні зазначають, що для того щоб звільнити Андрія Коболєва, Кабмін пішов "на нечуваний мухлеж", а саме звільнив наглядову раду компанії і призначив нового главу правління. Це уряд зробив через те, що тільки рада відповідно до статуту "Нафтогазу" і законодавства може подавати пропозиції щодо звільнення або призначення голови правління компанії.

"Короткої неспроможності ради членам уряду вистачило, щоб призначити Вітренка главою компанії, яку він залишив влітку минулого року після тривалої і неприхованою сварки з колишнім хорошим другом Коболєвим", — відзначають у виданні.

Крім того, наголошується, що призначення главою "Нафтогазу" Юрія Вітренка — це "втілення давньої мрії Андрія Єрмака прилаштувати Вітренка у владу будь-якою ціною і куди завгодно", тим більше що державний глава до нього лояльний.

"Прихильність Єрмака із Зеленським повинна була б забезпечити Вітренку райдужне майбутнє, спочатку він взагалі цілився в крісло віце-прем'єра, але все виявилося настільки непросто, що врешті-решт Денису Шмигалю з командою довелося йти на відверті маніпуляції, щоб отримати для Вітренка хоча б посаду глави НАК. І ні, звичайно, це не спонтанне рішення Шмигаля. І навіть не Єрмака ", — пише ZN.UA.

Джерело повідомило виданню, що два тижні тому Володимир Зеленський зустрічався з Андрієм Коболєвим і запропонував йому заміну: Вітренко очолює "Нафтогаз", а Коболєв — Міненерго, однак другий відмовився.

"Зеленський образився. А потім образився ще раз, коли стало зрозуміло, що президентські дороги Коболєв теж фінансувати не збирається, і майже 40 млрд грн дивідендів — максимум, на який може розраховувати держава".

Чому Кабмін звільнив Коболєва і до чого тут ”Велике будівництво” - фото 2

У виданні зазначають, що Андрій Коболєв, відмовившись, зробив правильний вибір, оскільки за наявності у держави потужної енергетичної компанії її конфлікт з профільним міністерством неминучий. І міністерство завжди буде програвати, бо у нього немає такого ринкового впливу і "розв'язаних рук". Тому бути міністром енергетики при Вітренку на чолі "Нафтогазу" — це все одно поразка, просто не така очевидна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини