Чому експорт українського зерна заблоковано – як цим скористалася РФ

Росія вже скористалася ситуацією та створює чергові проблеми для української економіки

Посол США в Україні Бріджіт Брінк звинуватила Росію в тому, що та намагається задушити українську економіку і сповільнити потік продовольства замість того, щоб дотримуватися умов зернової угоди. Так, 17 квітня країна-агресор вдруге заблокувала інспекцію суден у територіальних водах Туреччини. Паралельно з цим експорт українського зерна та продовольства почали блокувати Польща, Угорщина та Словаччина. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Проблему сухопутного експорту слід вирішувати на загальноєвропейському рівні

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко впевнений, що Росія невипадково активізувала заходи щодо блокування морського зернового коридору.

"Країна-агресор побачила, що польські фермери здійняли шум через українську сільгосппродукцію (яка, потрапляючи на місцевий ринок, б'є по них), що почалися перепони для експорту нашого зерна і не тільки. Що до цього підключилися Угорщина та Словаччина. На це РФ реагує швидко. Звідси й такі зухвалі її кроки щодо зриву зернової угоди", – пояснює експерт.

За його словами, все це, безперечно, створює величезні проблеми для нас. Майже половина українського експорту зараз – це сільгосппродукція. І якщо це зупинити, ми зазнаємо величезних втрат.

"Росія все чудово розуміє. Тому діє саме так, створюючи чергові проблеми для української економіки", – наголошує Леонід Козаченко.

Він вважає, що проблему сухопутного експорту слід вирішувати на загальноєвропейському рівні. Порушувати питання на розгляд ЄС загалом. Для вироблення спільних рішень та вжиття спільних заходів для розблокування нашого експорту через Європу.

"Окремі країни, які вважають, що страждають від цього, можуть ретельніше контролювати процес транспортування нашої продукції. Не допускаючи її, наприклад, на власні ринки. Але блокувати експорт у цілому, особливо якщо кінцева адреса знаходиться за межами ЄС, неприпустимо", – наголошує Леонід Козаченко.

Крім того, продовжує він, слід невідкладно вирішувати проблему із російськими диверсіями навколо Чорноморського зернового коридору.

"Саме з цього приводу віце-прем'єр України, голова Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков сьогодні вирушив до Туреччини. Крім того, зараз терміново порушується це питання на рівні ООН, – розповів експерт. – Слід якнайшвидше припинити деструктивні дії РФ".

У нас залишилися фактично лише південні коридори, якими можемо постачати свої продукти до Європи, а через неї – до інших країн

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик розмірковує так:

"Дії Росії справді "чудовим чином" збігаються з діями наших західних партнерів – Польщі, Угорщини та Словаччини, які зупинили ввезення зерна та інших продовольчих товарів з України до своїх країн. А Польща навіть заборонила транзит. І це при тому, що наше Міністерство аграрної політики та продовольства проводило консультації з польськими колегами, пішло на певні поступки. Буквально півтора тижні тому узгодили чотири культури, які мали постачати через Польщу, хоч і з певними обмеженнями. Здавалося, є розуміння між польськими та українськими фермерами. Однак у результаті – заборона. Далі пішла ланцюгова реакція – Угорщина, Словаччина. Думаю, що низка інших країн ЄС також вживатимуть обмежувальних заходів щодо української сільськогосподарської продукції".

Експерт впевнений, що цього можна було уникнути, так як ми перенасичили європейський ринок. Але це, вважає він, не так наше недопрацювання, як відсутність єдиної політики ЄС щодо продовольчої безпеки.

"Ситуація одразу отримала проекцію на Чорноморський зерновий коридор. Блокування росіянами морських шляхів нашого експорту збігається за часом із європейськими обмеженнями щодо сухопутного транспортування українських зерна та продукції. Європа не має адекватної відповіді на подібні дії РФ. Інструментарій таких організацій як ООН та Туреччини (наші партнери із зернової угоди) не такий, щоб не допустити блокади, влаштованої росіянами. Путін не виконує зобов'язань навіть у таких вузьких гуманітарних питаннях, як постачання українського продовольства морськими шляхами до третіх країн. При тому, що Росія погодилася із цією схемою. Але зараз, розуміючи, що можна зіграти на примус України до вигідних для Кремля переговорів, розпочався такий шантаж. Синхронізувавши зупинку морського зернового коридору з обмеженнями, які запроваджують проти українського експорту низку країн ЄС. Є сприятлива ситуація, що дозволяє натиснути на Київ – і Москва відразу цим користується", – пояснює Віталій Кулик.

Він не виключає, що росіяни та проросійські сили самі максимально підігрівали відповідні настрої у тих же Польщі, Угорщині та Словаччині. Провокуючи, вкидаючи гроші у розкручування протестів. Створюючи певні умови для формування зручної для себе (і незручної України) громадської думки.

"У нас залишилися, фактично, лише південні коридори (Румунія, Молдова, Болгарія), якими можемо постачати свої продукти до Європи, а через неї – до інших країн. Якщо закриються і вони – буде біда. Керівництво ЄС має на найвищому рівні сформувати спільну позицію щодо цього питання, виробити механізми недопущення подібної блокади. Інакше це буде виглядати як підігравання (свідоме чи несвідоме) РФ, – зазначає експерт. – Виходити із патової ситуації доведеться. Рано чи пізно ми вирішимо проблему із західними партнерами. А як тільки ми намацаємо це рішення, Росія швидше за все розблокує і морський коридор".

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому експорт українського зерна до ЄС зайшов у глухий кут – як виправити ситуацію.