Головна Новини Суспільство події Чому частина країн не підписали підсумкове комюніке саміту миру: чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому частина країн не підписали підсумкове комюніке саміту миру: чого чекати далі

Спочатку до участі у саміті запрошувалися країни, які публічно лояльні до РФ

18 червня 2024, 16:00
Поділіться публікацією:

З одного боку, незважаючи на запеклий опір з боку Росії, Україні вдалося провести саміт миру. З іншого боку, деякий осад залишився після того, як стало відомо, що підсумкове комюніке відмовилося підписати півтора десятки країн. Зокрема неприємно здивувала позиція країн Глобального півдня. Як вплине такий фінал саміту миру на подальший перебіг війни в Україні? Чи не виникне ситуація, що Україну почнуть рішучіше підштовхувати до поступок у війні та натякати на переговори з РФ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому частина країн не підписали підсумкове комюніке саміту миру: чого чекати далі

Саміт миру. Фото з відкритих джерел

Розвиток подій на саміті миру був прогнозований

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський зазначив, що з самого початку метою саміту було створити плацдарм для майбутніх переговорів із РФ, про що неодноразово заявляли як представники України, так і представники інших країн. Завдання було скоординувати дії та виробити максимально вигідну для України стартову позицію цих переговорів.

"Те, що частина учасників відмовилися підписувати підсумкове комюніке або ж відкликали свої підписи постфактум, не є великою проблемою. Звичайно, чим більше країн підтримують прагнення України завершити війну на своїх умовах, тим краще, проте з самого початку до участі запрошувалися країни, які публічно лояльні до РФ. Тому такий розвиток подій був прогнозований", – зазначив Денис Гороховський.

Щодо поступок, то, на думку політолога, очевидно, що вони будуть. Питання лише у тому, які саме.

"Тут варіантів може бути безліч. Наприклад, Україна заявляє, що не піде на поступки у питанні територій, проте це не означає, що Україна не може погодитися на припинення військових дій щодо частини таких територій та взяти на себе зобов'язання повертати їх виключно дипломатичним шляхом. Таким чином, де-юре частина окупованих територій буде українськими і світова спільнота їх вважатиме такими, але де-факто продовжить перебувати під контролем окупантів, що гіпотетично може влаштувати кремлівський режим", – зазначив експерт.

Саміт миру не вплинув та не вплине на подальші розклади навколо України

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса так прокоментував ситуацію:

"На мій погляд, Росія не чинила жодного запеклого опору саміту миру. Вони з самого початку від нього відмахнулися і відмовилися брати участь, навіть якби їх запросили. Те, що сталося на саміті – закономірний результат, що випливає з об'єктивної міжнародно-політичної реальності. Країни "Глобального Півдня" не вірять у перемогу України та "формулу миру" Зеленського як реалістичний документ про закінчення війни. Вони здебільшого виступають за заморожування війни по нинішній лінії фронту та швидкі переговори на основі компромісу, а не "формули миру".

Таким чином, наголошує експерт, саміт миру не вплинув і не вплине на подальші розклади навколо України, а країни "Глобального Півдня" і далі підштовхуватимуть нас до переговорів з РФ, особливо під час анонсованого другого саміту, який, швидше за все, пройде на Близькому Схід.

Читайте також на порталі "Коментарі" — треба буде говорити з Росією: Дмитро Кулеба зробив заяву про підготовку переговорів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини