Головна Новини Суспільство події Чоловіки та жінки в Україні: хто за що відповідає у сучасному шлюбі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чоловіки та жінки в Україні: хто за що відповідає у сучасному шлюбі

Більше половини українок вважають, що у шлюбі мають працювати обоє

24 травня 2024, 16:00
Поділіться публікацією:

Сучасне українське суспільство стоїть на роздоріжжі традицій та сучасних викликів у питанні сімейних ролей. Результати нового опитування, проведеного відомим сайтом знайомств UkrDate, піднімають завісу над уявленнями українців про роль чоловіка та жінки в сім'ї

Чоловіки та жінки в Україні: хто за що відповідає у сучасному шлюбі

67% українок вважають, що у шлюбі мають працювати обоє

Згідно з дослідженням, у якому взяли участь понад 19 тисяч осіб віком від 25 до 65 років з різних регіонів країни, 64% респондентів висловлюються на користь "трудової рівноправності". Це означає, що обидва в подружжі повинні не тільки працювати, але й розділяти домашні обов'язки, турботу про дітей і побутові питання на рівних засадах.

Проте, 34% опитаних все ще підтримують традиційну модель, де чоловік відповідає за заробіток, а жінка зосереджується на домашньому затишку і вихованні дітей. Цікаво, що така модель має більшу підтримку серед жінок віком від 46 до 55 років, що може свідчити про культурну інерцію старших поколінь.

Порівнюючи ці дані з тенденціями в Європі та Північній Америці, Україна виглядає дещо “відсталою”. У країнах, де емансипація вже "перемогла", близько 70% чоловіків підтримують рівноправність у шлюбних обов'язках. Наприклад, у Німеччині та США цей показник сягає відповідно 72% та 77% серед жінок, які прагнуть до кар'єри.

На фоні цих цифр виділяється інше опитування UkrDate, яке вивчало, про що українці найчастіше брешуть на сайтах знайомств. Виявилося, що 13% чоловіків завищують свої доходи, аби здаватися більш привабливими, особливо ті, що прихильні до патріархальної моделі. Більшість таких респондентів старше 35 років і мешкають у великих містах.

Опитування також показує, що молодше покоління жінок в Україні більше налаштоване на самореалізацію та незалежність. Приблизно 67% жінок віком від 36 до 45 років виступають за рівноправність у сімейних ролях.

Ці результати свідчать про еволюцію свідомості українців і зміну підходів до сімейних відносин. Хоча більшість чоловіків у країні ще дотримується традиційних поглядів, рух до сучасних стандартів рівноправності неминучий, а розуміння гендерної рівності поступово проникає в українські домівки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини