Головна Новини Суспільство події Чим загрожує рішення низки країн ОПЕК скоротити видобуток нафти – хто від цього виграє
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим загрожує рішення низки країн ОПЕК скоротити видобуток нафти – хто від цього виграє

Рішення ОПЕК+ було досить несподіваним

4 квітня 2023, 14:15 comments3555
Поділіться публікацією:

Країни ОПЕК домовилися скоротити видобуток нафти на 1,65 млн. барелів на добу. Рішення назвали превентивним заходом із метою "підтримати стабільність на ринку". Обмеження почнуть діяти у травні та будуть діяти до кінця 2023 року. Після того, як стало відомо про це рішення, нафта марки Brent піднялася у вартості на 4-5% (до $86,44) на початку сесії, тоді як ціни на нафту російського сорту Urals зросли лише на 0,57% (до $49, 08 за барель). Про що говорить рішення ОПЕК щодо скорочення видобутку нафти? Кому воно на руку, хто постраждає, як це вплине на РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чим загрожує рішення низки країн ОПЕК скоротити видобуток нафти – хто від цього виграє

Видобуток нафти. Фото: з відкритих джерел

Згідно з прогнозами аналітиків світового ринку, ціна на нафту продовжить зростати

Експерт з енергетичних питань, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн розмірковує так:

"Це рішення ОПЕК, якщо судити з коментарів різних сторін, було досить несподіваним. Хоча мотиви основних добувачів нафти гранично зрозумілі. Насамперед це бажання підвищити ціни на нафту, які серйозно знизилися за останні півроку. Наприклад, якщо на початку 2023-го барель коштував 85 доларів, то у березні ціна провалювалася і до 70 доларів. Це не влаштовує здобувачів. Звідси рішення щодо скорочення видобутку нафти, що вже призвело до підвищення ціни на неї. Вже вчора вона була знову 85 дол., а згідно з прогнозами аналітиків світового ринку, буде підвищення до 90 доларів і вище".

Саудівська Аравія як основний гравець, найбільший здобувач у світі, зацікавлена у збільшенні своїх доходів. Зіграє це на руку і Росії, вважає експерт.

З його слів, від такого кроку постраждає весь світ. Почнеться зростання цін на пальне, тоді як останнім часом була тенденція до їх зменшення (після шоку 2022 року – це була одна із серйозних перемог Заходу у війні з РФ, енергетичної у тому числі).

"Цікава буде реакція США як найбільш зацікавленої сторони у стабільності нафтового ринку, – вважає Сергій Куюн. – Подивимося, чи вживатимуть Штати якихось заходів, щоб нівелювати скорочення видобутку нафти та прив'язане до цього підвищення цін на пальне".

Формально в РФ кажуть, що у них прибутки від продажу нафти впали на 49%, але такого бути не може

Ситуація набагато складніша, ніж здається на перший погляд, наголошує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

"Існують різні інтереси в цьому чудовому світі з приводу ціни на нафту. Падіння її для нафтовидобувних країн (насамперед стосується Саудівської Аравії) небажане. Звідси – відповідні рішення щодо зменшення обсягів видобутку. Як наслідок – стрибок ціни. Було очікування на падіння світової економіки. Через це нафта просіла. Щоб вона не дешевшала ще більше, ОПЕК пішов на ті заходи, які ми зараз обговорюємо", – пояснює експерт.

Коментуючи ситуацію з російською нафтою, він зазначив, що з її легальною торгівлею (та, яка йде офіційно, через легальні компанії зі страхування, надання відповідного флоту) нічого особливо не змінилося. Як було 49-51 дол. за барель, так і є.

"При прайс-кепі (цінове обмеження, або гранична ціна) в 60 дол – все гарно. Формально в РФ кажуть, що у них прибутки від продажу нафти впали на 49%. Але такого бути не може, – упевнений Олег Пензін. – Пряма арифметика показує, що тіньовий флот, який запустили росіяни, ті схеми міксування нафти, які вони сьогодні застосовують – дають можливість продавати неофіційно досить великий обсяг нафти. Формуються якісь тіньові фонди відповідних платежів. Тим самим обходяться санкційні обмеження. І ми не бачимо реального доходу від торгівлі російською нафтою. Відповідно, не побачимо і того, як реально вплине на це рішення ОПЕК. Однозначно було б добре, щоб контроль за виконанням санкцій став жорсткішим".

Більш тривалий період високих цін може призвести до падіння попиту на нафту і вирівняти баланс попиту та пропозиції

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква розповів, що зміни у таких товарах як нафта дуже важко передбачити.

"Суть у тому, що їхній вплив на світову економіку дуже багатогранний, – наголошує він. – Але основна ідея кроку ОПЕК, що обговорюється, у тому, що зниження пропозиції нафти, швидше за все, призведе до зростання цін на неї. Ми вже побачили зростання з 79,8 дол. на момент оголошення цього рішення – до 85,6 долара за барель для Brent на даний момент".

Денис Саква зазначає, що зростання цін на нафту у довгостроковій перспективі може призвести до зростання цін на пальне, сплеску інфляції. Це може підштовхнути центральні банки до агресивнішого підняття ставок, а економіки – до скочування в рецесію.

"Довший період високих цін може призвести до падіння попиту на нафту, і вирівняти баланс попиту та пропозиції. Виграють від цього країни-виробники нафти, програють споживачі, – пояснює експерт. – Важко сказати, чи буде від цього рішення позитив для Росії. Це особливий випадок, а ціни на російську нафту знаходяться під впливом санкцій. Дедалі менше охочих мати з нею справу. Тому позитивний ефект від зростання нафтових цін може обійти російську економіку стороною".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Росії не вдалося перешкодити розширенню НАТО, чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини