Головна Новини Суспільство події Чи законно Зеленський звільнив суддю Тупицького - рішення Верховного суду
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи законно Зеленський звільнив суддю Тупицького - рішення Верховного суду

Триває розгляд справи, у якій екс-голова КС оскаржує своє звільнення

3 листопада 2021, 11:55
Поділіться публікацією:

Екс-голова Конституційного суду (КС) Тупицький протестував проти свого звільнення у Верховному суді. Про чергове рішення у справі інформує агентство Interfax-Україна з посиланням на одну з депутаток ВР.

Чи законно Зеленський звільнив суддю Тупицького - рішення Верховного суду

Олександр Тупицький, екс-голова Конституційного суду - скрін відео Youtube-каналу "Право-ТВ"

Ольга Совгиря, депутатка Верховної Ради від партії "Слуга народу", у Telegram-каналі повідомила про рішення Верховного суду. Касаційний адміністративний суд оголосив, що зупиняє провадження у справі екс-судді. Підстава для рішення: потрібно зачекати рішення Конституційного суду у пов'язаній справі.

Нагадуємо, Олександр Тупицький, голова Конституційного суду, а також його колега – суддя Олександр Касмінін – повинні бути звільнені, так як видано відповідний указ президента Зеленського (№ 607/2020 від 29.12.21). Звільнення має відбутись, тому що скасовується указ Віктора Януковича, яким вони призначались.

Конституційний суд між тим розглядає звернення 49-ти депутатів Верховної Ради (справа № 1-4/2021(133/21)). Депутати запитують, чи відповідає Конституції указ президента Зеленського. Ольга Совгиря акцентує, що звернення було подане до суду ще у квітні 2021 р., а провадження почалось лише у середині жовтня 2021 р. – ледь не через півроку. 

Указ Зеленського щодо суддів Конституційного суду з'явився через два місяці після того, як суд скасував відкриття електронних декларацій усіх чиновників та скоротив повноваження Національного агентства з запобігання корупції. 

На сайті Конституційного суду України Олександр Тупицький і далі вказаний як Голова. Олександр Касмінін також вказаний як діючий суддя. Обоє суддів призначені на посади у 2013 р., коли при владі був Янукович, на той час ще президент України. 

Видання "Коментарі" раніше публікувало інформацію про ймовірне відвідування Криму екс-головою КС. Докладніше про це дізнатись можна за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини