Головна Новини Суспільство події Чи з'являться нові ГЕС на Дністрі - відповідає президент Молдови
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи з'являться нові ГЕС на Дністрі - відповідає президент Молдови

Нові ГЕС на Дністрі допомогли б Україні мати більше електроенергії. Але питання вирішується на міжнародному рівні

19 листопада 2021, 18:50
Поділіться публікацією:

Майя Санду, Президентка Молдови, дала пояснення щодо таємних домовленостей з Україною про енергобудівництво на Дністрі. Про це повідомляє агентство "InterFax".

Чи з'являться нові ГЕС на Дністрі - відповідає президент Молдови

Дністровська ГЕС - фото Вікіпедії

Президентка оголосила, що не було ніяких перемовин з керівництвом України. На прес-конференції, присвяченій річниці її перебування на посаді, вона категорично заперечила інформацію про ймовірне будівництво українських ГЕС на Дністрі.

Відповідаючи журналістам, очільниця Молдови нагадала, що молдовський та український уряди свого часу дійсно звертались до Євросоюзу у пов'язаному питанні. Пропонувалось провести експертизу щодо можливості будівництва ще однієї гідроелектростанції. Поки що експерти стежать за ситуацією на Дністрі, але ніяких рішень немає.

Питання щодо нових ГЕС постало після заяви Влада Батринича, віце-спікера парламенту Молдови. Він повідомив, що нібито українська сторона звернулась до молдовської з "непрозорою" пропозицією: Київ сприяє вирішенню придністровського конфлікту, натомість Кишинів не реагує на новобудови на річці.

Влад Батринич – представник опозиції. Тому він наполягає, що у будь-якому випадку будь-які обговорення і рішення мають бути публічними. Важливо провести екологічну експертизу водної артерії, щоб зрозуміти, у якому вона взагалі стані перебуває.

Дністер – річка, довжиною більше 1300 км, з них 700 км проходить через територію України, при чому є місцевості, де кордон з Молдовою проходить саме руслом. На річці розташовано дві гідроелектростанції – Дністровська ГЕС-1 (потужність 702МВт), Дністровська ГЕС-2 (40,8 МВт). Також майже запущено гідроакумулюючу станцію – Дністровську ГАЕС. У 2015-16 рр. виникала ідея збудувати на річці каскад з шести електростанцій — так званий Верхньодністровський каскад ГЕС. У 2019 р. відбулось засідання Комісії зі сталого використання і охорони річки Дністер. На засідання ПрАТ "Укргідроенерго" офіційно відмовилось від цієї ідеї, доки не будуть проведені додаткові комплексні дослідження.

Видання "Коментарі" нагадує, що Україна наразі перебуває в пошуку додаткових джерел енергії. Про спроби отримати її з Туреччини можна прочитати у статті за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини