Головна Новини Суспільство події Чи вдалося зістрибнути Європі з газової голки РФ: хто ніяк не може порвати з Кремлем
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдалося зістрибнути Європі з газової голки РФ: хто ніяк не може порвати з Кремлем

Politico пише, що Європа чудово обходиться без газу з Росії, але є низка країн, яким дуже непросто

сьогодні, 13:56
Поділіться публікацією:

Наприкінці 2024 року закінчується контракт на транзит російського газу через Україну. Для більшості країн Євросоюзу ця ситуація не є проблемою, але не для Австрії, Словаччини та Угорщини. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише видання Politico.

Чи вдалося зістрибнути Європі з газової голки РФ: хто ніяк не може порвати з Кремлем

Російський газ. Фото: з відкритих джерел

ЗМІ зазначає, що у 2023 році частка російського трубопровідного газу в імпорті енергоносіїв до Євросоюзу становила лише 8%, тоді як у 2021 році вона перевищувала 40%.

Для ЄС загалом транзит газу через Україну неактуальний — лише близько 5% імпорту газу в 2023 році надійшло цим маршрутом, але для Центральної та Східної Європи цей трубопровід життєво важливий.

Цього року Австрія повідомила, що на 98% залежить від російського газу, причому більша його частина надходить через Україну. Словаччина також отримала кілька мільярдів кубометрів газу трубопроводом. Угорщина отримує менше російського газу через Україну, але загалом залежить від московських енергоносіїв.

Міжнародне енергетичне агентство попередило, що відмова від транзиту російського газу через Україну є "ключовою невизначеністю" для Європи цієї зими.

ЗМІ зазначає, що країни ЄС, які покладаються на український трубопровід, отримують російський газ за максимально низькими цінами, не залежно від посередників, які перепродують його за вищими цінами. Нові контракти та нові маршрути для заміни російського газу призведуть до збільшення витрат.

Politico зазначає, що газопровід в Україні може продовжити прокачування газу, тому що ведуться переговори з Азербайджаном, щоб він замінив російський газ своїм. Однак, є нюанси, чи зможе Азербайджан видобувати достатньо газу, щоб замінити покрити експорт РФ, чи він просто виконуватиме роль посередника, перейменовуючи "російський газ" на "азербайджанський", а потім відправляючи його українським трубопроводом.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Шмигаль поставив остаточну точку в історії про транзит російського газу територією України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини