Головна Новини Суспільство події Чи в правильному напрямку рухається Україна: стало відомо, що думають українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи в правильному напрямку рухається Україна: стало відомо, що думають українці

Серед наших співвітчизників зменшується відсоток тих, хто вірить, що країна рухається у правильному напрямку

8 лютого 2024, 08:30
Поділіться публікацією:

Частка українців, які вважають, що Україна рухається у правильному напрямку, продовжує зменшуватись. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать результати соцопитування, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова.

Чи в правильному напрямку рухається Україна: стало відомо, що думають українці

Опитування українців. Фото: з відкритих джерел

Соціологи зазначають, що після початку повномасштабної агресії Росії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку, суттєво зросла (з 20% у грудні 2021р. до 51% у вересні-жовтні 2022р., досягнувши найвищих показників) у лютому-березні 2023 р. (61%), після цього спостерігається тенденція зниження цього показника. За даними останнього опитування, частки тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку (41%) і тих, хто дотримується думки, що вони розвиваються у неправильному напрямку (38%), статистично значимо не відрізняються (21% не визначились).

Згідно з результатами опитування за грудень, 45% українців вважали, що події розвивалися у правильному напрямку, 33% – що у неправильному, 21,5% – не визначились.

Як показали результати опитування за січень, найчастіше громадяни вказують на погіршення ситуації (порівняно з початком 2023 року) у таких сферах: рівень цін та тарифів (на погіршення ситуації вказали 86%), економічний стан країни (68%), рівень стабільності ( 64,5%), впевненість громадян у завтрашньому дні (63,5%), рівень добробуту їхньої родини (58%), ставлення громадян до влади (53%). 61% опитаних вказують на погіршення ситуації у країні загалом.

Також відносна більшість опитаних констатує погіршення ситуації у таких сферах: ставлення влади до громадян (46%), оплата праці (43%). Щодо дотримання законності державними службовцями, то приблизно рівні частки опитаних вважають, що тут погіршилася (41,5%) і що вона змінилася (39%).

Найчастіше громадяни вважають, що ситуація за минулий рік не змінилася у сфері пенсійного забезпечення (55%), охорони здоров'я (52%), свободи слова (51%).

Позитивні зміни, на думку громадян, найбільше стосуються обороноздатності країни (на її покращення вказують 51% опитаних) та міжнародного іміджу країни (50,5%)

Крім того, за даними опитування, 33% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років. 42% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і 9% – що Україна не здатна подолати існуючі проблеми (інші – не визначились).

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи підтримують росіяни вторгнення в Україну і чи готові до затяжної війни: опитування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини