Головна Новини Суспільство події Чи святкують українці 8 березня: результати соціологічного опитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи святкують українці 8 березня: результати соціологічного опитування

Міжнародний жіночий день 8 березня втрачає популярність

7 березня 2024, 12:51 comments1030
Поділіться публікацією:

За даними Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Міжнародний жіночий день 8 березня в Україні втрачає свою колишню популярність серед українців.

Чи святкують українці 8 березня: результати соціологічного опитування

Міжнародний жіночий день 8 березня втрачає популярність

Не так давно, у 2017 році, це свято було серед найулюбленіших, його відзначали майже половина населення країни. Тоді, згідно з опитуваннями, 49% респондентів визначали 8 березня як важливий день. Проте вже через кілька років ми спостерігаємо значне зниження цього показника. У 2024 році свято відзначають лише 21% опитаних, з яких 23% становлять жінки та 18% чоловіки. Ця тенденція свідчить про глибокі суспільні зміни, що впливають на ставлення до традиційних свят.

Святкування Міжнародного жіночого дня в Україні має довгу історію, витоки якої сягають початку XX століття, коли це свято було пов’язане з боротьбою за права жінок. Протягом десятиліть 8 березня символізувало не лише визнання внеску жінок у розвиток суспільства, але й було днем вираження подяки та любові до них. Однак сучасна реальність, особливо в умовах воєнного стану, який впливає на всі аспекти життя українців, змушує переосмислити багато звичних речей.

На тлі загального зниження популярності 8 березня, загальне ставлення українців до державних свят лишається дуже позитивним. Любов та повага до таких днів як Різдво Христове та Великдень, День Незалежності України та День захисників та захисниць України продовжують об’єднувати націю, демонструючи її культурну та духовну єдність. Цікаво, що рік тому лише 2% опитаних не могли назвати жодного улюбленого свята, а вже в 2024 році таких людей не залишилося взагалі. Це підкреслює важливість свят у житті українців.

Попри те, що 8 березня залишається офіційним святковим днем в Україні, цьогорічний воєнний стан вніс свої корективи: вихідного дня не буде, і він буде звичайним робочим днем. Це символічно відображає зміни в суспільному сприйнятті та важливості святкувань у сучасних умовах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини