Головна Новини Суспільство події Чи справді Захід схвалив конфіскацію російських активів: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Захід схвалив конфіскацію російських активів: деталі

За інформацією Bloomberg, експерти з міжнародного права схвалили конфіскацію російських активів

21 лютого 2024, 15:25
Поділіться публікацією:

Група експертів із правових питань схвалила арешт заморожених активів російського центрального банку на 300 млрд доларів, оскільки такі дії дозволені міжнародним правом з огляду на масштаби вторгнення Росії в Україну. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Bloomberg".

Чи справді Захід схвалив конфіскацію російських активів: деталі

Конфіскація російських активів. Фото: із відкритих джерел

Зазначається, листа, який було розіслано до столиці країн "Великої сімки", підписано десятьма експертами та практиками міжнародного права з Бельгії, Франції, Німеччини, Японії, Нідерландів, Великобританії та США.

"Ми дійшли висновку, що відповідно до міжнародного права для держав, які заморозили російські державні активи, було б законно прийняти додаткові контрзаходи проти Росії, враховуючи порушення нею найбільш фундаментальних норм міжнародного права, що нею триває, у формі передачі російських державних активів як компенсація за збитки, які виникли безпосередньо внаслідок протиправних дій Росії", — написали експерти.

Серед тих, хто підписав лист, — Гарольд Хонджу Коу, професор юридичного факультету Єльського університету та колишній декан, який також був юрисконсультом Держдепартаменту США при адміністрації Обами, та Філіп Зеліков з Інституту Гувера, адвокат та колишній кар'єрний дипломат, який працював в уряді, в тому стратегічного консультанта адміністрації Байдена. Сім інших підписали – вчені та практики міжнародного права з Європи та один – з Японії.

Хоча аналіз було запитано зацікавленими урядами, у тому числі деякими країнами "Великої сімки", автори написали, що "ніхто з нас не діє від імені спонсорів чи клієнтів".

На думку вчених-юристів, конфіскація була б незаконною, якби була застосована проти невинної держави, яка не порушила своїх міжнародних зобов'язань. Такі дії дозволені, стверджують вони, якщо вони робляться проти держави-порушника і спрямовані на те, щоб переконати її припинити свою незаконну поведінку та виконати своє зобов'язання щодо виплати компенсації потерпілим або, якщо вмовляння не допомагають, домогтися цієї компенсації за допомогою активів держави-порушника .

ЗМІ зазначає, лист прийшов у той час, коли країни "Великої сімки" обговорюють, що робити з активами, оскільки потреби України у фінансуванні залишаються постійно високими, а війна не виявляє жодних ознак вщухання. ЄС повільно досягає прогресу в реалізації планів, принаймні плануючи податок на непередбачений прибуток, отриманий за рахунок активів. Минулого року активи принесли прибуток у розмірі 4,4 млрд. євро.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід почав готуватися до війни з РФ: що впадає у вічі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини