Головна Новини Суспільство події Чи продовжить Україна транзит газу з РФ: про що говорять заяви Києва та Брюсселя
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи продовжить Україна транзит газу з РФ: про що говорять заяви Києва та Брюсселя

Україна має певні зобов'язання перед ЄС, ми готові їх виконувати

5 березня 2024, 14:40 comments2406
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що наша країна готова до продовження транзиту російського газу (термін контракту спливає наприкінці цього року) за відповідної ініціативи з ЄС. При цьому єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон запевняє, що Єврокомісія не планує брати участь у будь-яких контактах із Росією для продовження транзиту російського газу до країн Європи через українську ГТС. Про що говорять ці заяви? Якою може бути доля російського газового транзиту до Європи через українську ГТС? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи продовжить Україна транзит газу з РФ: про що говорять заяви Києва та Брюсселя

Транзит російського газу. Фото з відкритих джерел

Ініціатива щодо подальшого транзиту російського газу має виходити саме від ЄС

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев пояснює, що, якщо виходити з Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наша держава має забезпечувати транзит енергоносіїв через свою територію. І прописано це як зобов'язання.

"З огляду на це, якщо ЄС офіційно звернеться до України з проханням гарантувати транзит російського газу своєю територією після 1 січня 2025 року, то ми можемо погодитися на це. Влада у такому разі дає певні вказівки керівництву Нафтогазу, оператору газотранспортної системи України, щоб вони вжили відповідних дій", – зазначає експерт.

Втім, уточнює він, ініціатива має виходити саме від ЄС – і саме з упором на виконання Україною своїх зобов'язань, прописаних в Угоді про асоціацію.

"Мені важко уявити, що хтось із європейських чиновників (навіть угорських) поїхав до Москви для підписання угоди з Газпромом про продовження транзиту, – зізнався Геннадій Рябцев. – Тож заява нашого прем'єра відповідає дійсності. Ми маємо певні зобов'язання, ми готові їх виконувати. Але за умови, що відповідні контракти укладатимуть європейські резиденти, європейські оператори, а не група Нафтогазу".

Точка продажу газу буде на кордоні України та Росії

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква міркує так:

"Швидше за все, переговори будуть не між Єврокомісією, Газпромом та Нафтогазом, а, наприклад, між австрійськими компаніями та Газпромом, австрійськими компаніями та Нафтогазом".

Точка продажу газу буде тоді на кордоні України та Росії, зазначає експерт.

"Ну, а договір на транзит буде, наприклад, від кордону РФ до кордону Словаччини", — вважає Денис Саква.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять плани влади щодо скорочення міністерств: що ще важливо врахувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини