Головна Новини Суспільство події Чи покращилися відносини України та Польщі: що відбувається з експортом нашої продукції
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи покращилися відносини України та Польщі: що відбувається з експортом нашої продукції

Україна продовжить налагоджувати відносини, намагатися переконати і Польщу, і ЄС загалом, що відкритий ринок, реальна конкуренція не має бути вибірковою

2 травня 2024, 14:17
Поділіться публікацією:

Наприкінці квітня з'явилася новина, що польські фермери зняли блокади кордону з Україною, але не мають наміру пропускати вантажівки, які переміщують зернові культури. Також стало відомо, що українці відкрили у Польщі рекордну кількість бізнесів. Що можна сказати зараз про ситуацію з експортом нашої аграрної продукції та бізнес-відносини України та Польщі? Які перспективи? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи покращилися відносини України та Польщі: що відбувається з експортом нашої продукції

Експорт українського зерна. Фото: з відкритих джерел

Прийнято тимчасові рішення, які мають розблокувати кордон

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко наголошує, що у демократичному суспільстві конкуренції, ринкова економіка (в основі якої й закладена здорова конкуренція) – основний елемент для розвитку цього суспільства. І те, що демонструють польські фермери, суперечить цим принципам.

"Про це мають говорити не лише Україна, а й усі представники ЄС. Все, що відбувалося на українсько-польському кордоні, суперечило принципам, на основі яких формується Євросоюз. Поки що ухвалені тимчасові рішення, які мають розблокувати кордон. Хоча лишається ризик того, що українське зерно навіть транзитом не пропустять через польську територію. Тоді як російське, що проходить через Білорусь, йде суцільним потоком", – наголошує експерт.

На його думку, нещодавнє рішення Європарламенту про безмитне ввезення української продукції без обмежень до 5 червня 2025 року також має підводне каміння у вигляді квот (зернові культури, цукор, яйця, куряче м'ясо).

"Продовжуватимемо налагоджувати відносини, шукатимемо точки дотику. Намагатися переконати і Польщу, і ЄС загалом, що відкритий ринок, реальна конкуренція не має бути вибірковою. Особливо стосовно України, яка робить все для євроінтеграції, навіть перебуваючи у найважчих умовах війни", – зазначає Леонід Козаченко.

Щодо новини про те, що багато українського бізнесу перемістилося до Польщі – це справді так, підтверджує він. Проблема і у війні, у відсутності доступу до кредитування в Україні, у лояльному ставленні до наших підприємців з боку Польщі.

"Головне, щоби наші свідомі громадяни пам'ятали – все, що вони роблять зараз за кордоном, має повертатися в Україну. Частково – під час війни, повністю – після", – наголошує Леонід Козаченко.

Діалог продовжується на різних рівнях

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук розмірковує так:

"Зняття блокади з кордону дає надію на краще. Експорт української продукції пожвавився. Щодо зернових, справді, їх не можна експортувати до Польщі. Але можна здійснювати транзит. А це саме той варіант, про який ми говорили ще з минулого року, коли розпочалися перші блокади української продукції".

По факту польський ринок із погляду реалізації української продукції не є стратегічним, пояснює експерт. А ось транзитний коридор через територію Польщі, часткове використання місцевої інфраструктури такими є.

"Те, що сьогодні розблоковано кордон – сигнал, безумовно, позитивний. Україна багато зробила для цього, провела безліч зустрічей. Нагадаю, що 27 березня у Варшаві відбулася зустріч на рівні урядовців, а також між представниками аграрних асоціацій, включаючи ВАР. Потім наша Всеукраїнська Аграрна Рада разом із нашими литовськими друзями організувала зустріч у Литві на рівні урядів (місцевого, польського та українського). Там також проговорювалися механізми розблокування кордону", – розповідає Денис Марчук.

Діалог продовжувався на різних рівнях. І, як бачимо, вже приніс добрі плоди.

"На 7 травня заплановано чергову зустріч представників Польщі та України в контексті координації наших подальших дій, щоб унеможливити у майбутньому блокування кордонів, від якого втрачали обидві сторони", – повідомив експерт.

На його думку, ще одним фактором, який вплинув на ситуацію, стало закінчення у Польщі другого туру місцевих виборів. Після чого знизився градус політичного протистояння та ігор за електорат.

"Важливо продовжувати консультації, комунікації, – упевнений Денис Марчук. – Адже виклики в сенсі аграрного питання для України нікуди не поділися, особливо у світлі євроінтеграції. Але слід вирішувати все саме у діалозі, а не радикалізацією позицій у вигляді незаконних перекриттів доріг та кордонів".

Читайте на порталі "Коментарі" — Польща хоче організувати на рівні ЄС саміт з Україною: що це дасть.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини