Головна Новини Суспільство події Чи очікувати Україні електроенергію з РФ та Білорусі: відповідає Герус
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи очікувати Україні електроенергію з РФ та Білорусі: відповідає Герус

З початком опалювального сезону важливим питанням є, чи достатньо електроенергії має Україна для того, щоб населення не відчуло незручностей взимку

30 жовтня 2021, 19:45
Поділіться публікацією:

Електроенергія з Російської Федерації та Білорусі могла бути імпортована в Україну. Про те, як вирішилось питання, пише агентство "Укрінформ" з посиланням на депутата ВР.

Чи очікувати Україні електроенергію з РФ та Білорусі: відповідає Герус

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі став можливим х 1 листопада 2021 р. - фото з мережі

Андрій Герус, який у Верховній раді України займається питаннями енергетики та ЖКП, у своєму Telegram-каналі згадав про можливість поставок з Росії та Білорусі. З'ясувалось, що з 1 листопада ці країни не будуть експортувати електроенергію.

Імпорт електроенергії в Україну був би можливим після аукціонів, які планували провести закордонні компанії. Російська компанія "Інтер РАО" планувала провести відповідний аукціон 20 жовтня. Вже наступного дня його відмінили. У Білорусі все відбулось аналогічно – раптово відмінили запланований захід.

Компанія ВАТ "Інтер РАО" – потужна енергетична компанія з Росії. Головою правління є Ігор Сєчін, який також керує компанією "Роснафта". Сєчін з 2014 року перебуває під санкціями США через свій зв'язок з війною на сході України.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) забороняла імпорт електроенергії з Білорусі та Росії до 1 листопада 2021 р. Після завершення терміну заборони 26 жовтня відбувся аукціон НЕК "Укренерго", на якому вирішувалось, які компанії імпортуватимуть енергію з цих країн. 10 компаній розділили між собою можливість імпорту з Росії. Результат аукціону щодо Білорусі — один переможець – НАЕК "Енергоатом". Після рішення російських та білоруських компаній-експортерів українським компаніям нічого буде імпортувати.

Парламентар оприлюднив інформацію від Міністерства енергетики: на деяких українських теплоелектростанціях є проблеми з гарантованими запасами вугілля – Курахівській, Запорізькій, Придніпровській, Зміївській, Вуглегірській, Трипільській, Слов'янській. Гарантовані запаси – це певна кількість вугілля, яка повинна бути на складі, щоб станції могли працювати і ймовірність зупинки була мінімальна. Запаси вугілля на усіх ТЕС України складають 675 тис. тонн, при чому шоста частина обсягів розміщена на складі єдиної ТЕС – Бурштинської.

Попереднє повідомлення Андрія Геруса стосувалась поставок вугілля з Росії. Відповідну публікацію видання "Коментарі" можна прочитати за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини