Головна Новини Суспільство події Чи може бути так, що «Миротворець» став замовним: як обирають ворогів України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може бути так, що «Миротворець» став замовним: як обирають ворогів України

Все більше питань, як та хто саме потрапляє до Миротворця

12 вересня 2024, 11:50
Поділіться публікацією:

Нелегальна база даних "Миротворець" потрапила в черговий скандал. На цей раз до неї внесли фейкового персонажа Родіона Гослова, який є посиланням на всесвітньовідомого актора Раяна Гослінга. Також у публікації використане фото Гослінга. Про це повідомив український блогер Володимир Попов на своїй сторінці в FacebookЧи може бути так, що майданчик "Миротворця" став замовним і далеко не всі люди, які можуть там опинитися, є ворогами України? Яка довіра до "Миротворця" на сьогоднішній день? Видання "Коментарі" з цими питанням звернулося до експертів.

Чи може бути так, що «Миротворець» став замовним: як обирають ворогів України

База Миротворець

В "Миротворці" можна надрукувати що завгодно і про кого завгодно

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко говорить, що по суті база "Миротворець" нічим не відрізняється від будь-якого новинного сайту, де можна надрукувати що завгодно і звинуватити кого завгодно в чому завгодно, розмістивши, до того ж, будь-які фотографії. 

Що ж до великої народної довіри до "Миротворця", то експерт вважає, що це досить спірне питання. 

"Коли в дурдомі відключили інтернет, в "Миротворці" стався збій. Важко знайти людину в якої є стовідсоткова довіра до "Миротворця". Якщо ж говорити з правової точки зору, то база "Миротворець" є неофіційною і використовувати її, як джерело доказу, не можна. І, хто б там що не публікував – хоч аніме, хоч мультики чи будь-яку іншу інформацію. Звичайно, на певному рівні "Миротворець" створили, щоб лякати людей, використовувати його як засіб тиску. Для певних людей використання таких сайтів, як "Миротворець", це свого роду засіб тиску. Проте, вже колись був сайт Артек, куди все "зливали". Мине час і "Миротворця", — зазначив експерт.

Що ж до тієї інформації, яка публікується в "Миротворці", то, за словами Сергія Войченка, в даному випадку сміло можна послатися на статтю 62 Конституції України, де сказано, що жодна особа не є винною, доки немає вироку суду, який набрав законної сили. Більше того, Конституція дублює положення Європейської конвенції з прав людини. 

"Підсумовуючи можна сказати, що база "Миротворець" — це громадська ініціатива, яка направлена винятково на те, щоб публічно показати якусь інформацію, як та ж Вікіпедія. Будь-яка людина може погодитись з цим або ні і не більше, оскільки рішення суду немає і нікого винним вважати не можна", – зазначив Сергій Войченко.

Щодо "Миротворця" може запускатися певна технологія

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначив, щодо того, хто може бути в базі "Миротворця", то це питання досить риторичне, бо половина Офісу президента мала б бути в цій базі, але ж багатьох людей там досі немає. 

"Цей майданчик, швидше за все, не контролюється Офісом президента. І "Миротворець" все ж має вплив. Я не скажу, що він може зіпсувати життя людині, але позитиву точно не додасть, адже більшість людей не буде розбиратися, чому ту чи іншу людину внесли до бази. Бо ж у більшості склалося враження, що "Миротворець" — проукраїнський і про проросійських зрадників", - говорить Олексій Голобуцький.

Щодо фейкових персонажів в базі "Миротворець", то, на думку експерта, така тема не нова. Така технологія може використовуватися, зокрема, щоб дискредитувати майданчик. Можливо, припускає Олексій Голобуцький, наразі хтось вирішив купити "Миротворець" і тому різними технологіями наразі просто збивають ціну за бренд.

"Будемо слідкувати, хто наступним з’явиться в базі "Миротворця" з впливових політиків, що може багато про що сказати", – підсумував Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — популярного блогера внесли до бази "Миротворець": він відреагував.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини