Головна Новини Суспільство події Чи готова Європа відмовитись від російської нафти та газу: експерти озвучили прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи готова Європа відмовитись від російської нафти та газу: експерти озвучили прогноз

Ембарго на нафту і газ із РФ може завдати смертельного удару по російському бюджету

23 березня 2022, 13:05
Поділіться публікацією:

Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що європейські санкції щодо Росії, яка продовжує агресію проти України, мають бути не короткостроковими заходами, а мати більш тривалий сценарій. На його думку, найефективнішою буде заборона продажу Росією вуглеводнів. Щоправда, зробити це швидко у Євросоюзі, схоже, не готові. Яка ймовірність, що ЄС піде на цей крок, на який раніше пішли США та Великобританія? Якими будуть наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи готова Європа відмовитись від російської нафти та газу: експерти озвучили прогноз

Російський газ. Фото: з відкритих джерел

Сподіватися на те, що Європа в короткостроковій перспективі повністю відмовиться від нафти та нафтопродуктів із Росії не доводиться

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква розмірковує так:

"Європа, швидше за все, займе проактивну позицію щодо заміщення російських вуглеводнів постачанням з інших країн. Але це заміщення триватиме певний час".

За словами експерта, поточний план Європи має на увазі відмову від 80% російського газу протягом одного року.

"Щодо нафти, то Росія постачає до Європи близько 70% від того, що вона експортує. І для РФ нафтове ембарго з боку ЄС було б дуже болючим, – упевнений Денис Саква. – Тоді довелося б перенаправляти постачання на інші ринки, а це непросто. При цьому інші гравці із задоволенням скористалися такою ситуацією. США вже проводять переговори щодо збільшення постачання нафти з Іраном (обіцяючи зняття санкцій та підписання нової ядерної програми), з Венесуелою (теж обіцянку послабити санкції), з країнами ОПЕК. Але сподіватися на те, що Європа в короткостроковій перспективі повністю відмовиться від нафти та нафтопродуктів із Росії не доводиться. Так, цей процес є невідворотним, але він займе навіть не місяці, а роки".

У разі запровадження ембарго зростання цін на нафту та нафтопродукти, якими зараз залякують кремлівські пропагандисти, не станеться

На думку експерта з питань енергетики Центру Разумкова, екс-директора з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максима Білявського, партнери України мають запровадити ембарго на вуглеводні з країни-агресора, яка розв'язала війну проти всього демократичного світу.

"Такий крок суттєво вплине на сили та кошти РФ. Адже третина бюджету окупанта – це надходження за рахунок продажу нафти та газу, які потім йдуть на підтримку російської армії. Наприклад, щодня вони отримують від операцій із продажу нафти – 500 млн. доларів. На ці кошти ворог може придбати до 20 літаків", – наголошує експерт.

Максим Білявський вважає, що ембарго не вплинуло б на глобальний ринок, оскільки частка агресора на ньому близько 7%, які можуть легко компенсуватися за рахунок того ж ОПЕК.

"Більш того, – продовжує експерт, – зростання цін на нафту та нафтопродукти, якими зараз залякують кремлівські пропагандисти, не відбудеться. У світі є достатньо експортерів та достатньо запасів. А доставка ресурсу мобільними танкерами оперативно покриє дефіцит, що виник, який навряд чи виникне".

Європа не різко відмовлятиметься від російських вуглеводнів

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук звертає увагу, що ніхто не говорить про ембарго на нафту та газ – тут і зараз. Тим більше, Шольц.

"Він наголошує, що багато країн ЄС залежні від російських нафти та газу навіть більше, ніж Німеччина. Тому я не вірю, що ембарго буде накладено. Занадто великі обсяги видобутку нафти у Росії. І Венесуела з Іраном, за допомогою яких буцімто можна компенсувати недопостачання російської нафти, не перекриють усіх обсягів. По-перше, щоб наростити постачання нафти на світовий ринок, потрібен час. По-друге, Іран і Венесуела, які постраждали від американських санкцій, не особливо, як на мене, готові підтримувати США та їхніх європейських союзників. Їм вигідніше постачати нафту ті ж Китай, Індію. До того ж, що Іран, Венесуела мають певні політичні зобов'язання перед РФ", – зазначає експерт.

Він також наводить низку показових прикладів, які доводять, що самі європейці не готові відмовлятися від співпраці з Росією в енергетичній сфері.

"Багато розмовою про те, що французька нафтогазова компанія TotalEnergies відмовилася укладати нові та продовжувати чинні контракти на постачання російської нафти та нафтопродуктів. Але TotalEnergies купувала у РФ мізер! Вона сама видобуває нафту в Африці, Азії. І російська була потрібна лише для свопів – для перекриття своїх контрактів, коли щось не встигали довезти. Більше того – компанія уточнила, що розірве відносини з РФ лише після завершення контракту наприкінці 2022-го. Але ми все сподіваємося, що все завершиться раніше! Тобто контракти можуть бути продовжені, – пояснює Юрій Корольчук. – Ще приклад. Найбільша німецька енергетична компанія E.ON, яка є одним із бенефіціарів "Північного потоку", відмовилася від закупівлі нових обсягів газу в Газпрому. Про це також багато пишуть. Багато шуму. Але суть у тому, що E.ON займається відновлюваними джерелами енергії – сонце, вітер. А її частина, звана Uniper – це якраз про газ. І Uniper продовжує купувати російський газ".

Експерт зазначає, що ті ж Нідерланди чесно заявили – вони не можуть відмовитись від російських нафти та газу. Тому що занадто велика їхня частка у закупівлях. Нема чим замінити. А тут ще й зростання цін на все та вся. І не лише в ЄС, а й у США.

"Європа не різко відмовлятиметься від російських вуглеводнів, – упевнений Юрій Корольчук. – Тому що їй, щоби замістити їх, знадобиться близько 10 років".

Читайте на порталі "Коментарі" — Путін озвучив нові терміни перемоги на війні в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини