Головна Новини Суспільство події Чи є позитивні зрушення у боротьбі з корупцією в Україні: що привертає увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є позитивні зрушення у боротьбі з корупцією в Україні: що привертає увагу

У пострадянських країнах корупція вища, загалом у Східній Європі – помірна

9 листопада 2023, 12:27
Поділіться публікацією:

Посол США в Україні Бріджіт Брінк визнала значні проблеми з корупцією в нашій країні, проте вказала позитивні зміни у суспільстві. А голова Офісу президента Андрій Єрмак жорстко відреагував на слова колишнього президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера щодо "корупції на всіх рівнях" в Україні. Що можна сказати про боротьбу з корупцією в Україні зараз? Які є позитивні та негативні тенденції? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є позитивні зрушення у боротьбі з корупцією в Україні: що привертає увагу

Боротьба з корупцією в Україні Фото: із відкритих джерел

Український рівень корупції близький до рівня країн, з якими ми межуємо

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман акцентує, що корупція тією чи іншою мірою присутня в будь-якій країні світу. Це не суто українська проблема.

У пострадянських країнах корупція вища, загалом у Східній Європі – помірна, у Західній її менше, наголошує він.

За словами експерта, щоб виміряти рівень корупції в Україні в порівнянні з іншими країнами, не потрібно вигадувати якісь нові інструменти, брати дані "зі стелі".

"Є низка міжнародних авторитетних досліджень, що проводяться щороку", – пояснює Олег Гетман.

Насамперед це Transparency International (неурядова міжнародна організація боротьби з корупцією та дослідження її рівня по всьому світу за допомогою репрезантативних опитувань та розрахунків). За її даними, зазначає експерт, український рівень корупції близький до рівня країн, із якими ми межуємо (приблизно як у Молдові, Білорусі), а також до деяких держав Азії. І, зрозуміло, дещо вище, ніж у Європі.

"Якщо говорити про динаміку, то за останні десять років у нас значно покращився рейтинг. Із 28 балів ми зросли до 33 (а тут – чим більше балів, тим нижчий рівень корупції)", – розповідає Олег Гетман.

Ще один щорічний рейтинг робить Світовий банк. Велике дослідження по всіх країнах. Вимірюється ефективність управління. І один із показників там – рівень корупції.

"І, як і у випадку із даними Transparency International, динаміка для України – позитивна. В останні 10-15 років побутової корупції у нас стало значно менше, а високорівневої – дещо менше. Будь-хто може переглянути ці рейтинги, їх методології та розрахунки. А не голослівно звинувачувати. Слід спиратися на якісні дослідження, цифри та факти", – констатує експерт.

Схеми, вигадані ще з часів правління Януковича, працюють

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич поділився таким коментарем:

"Жодних позитивних змін останнім часом не відбулося. Навпаки, спостерігається бажання податкових органів та інших на старті перевірок бізнесу показати, що вони готові "кошмарити" його з особливою запопадливістю. Проводяться численні зустрічі на торгових майданчиках різного типу (ТЦ, на ринках). Там підприємцям розповідають, що незабаром для них розпочнеться "парад перевірок". Стережіться, мовляв. Дуже прозорі натяки на те, щоб готували гроші".

За словами експерта, показовим став нещодавній випадок на Київському радіоринку. Туди, розповідає він, нещодавно прийшла перевірка щодо захисту прав споживачів. І заглянула до одного підприємця, який навіть не зареєстрований як ФОП.

"Після цього керівництво радіоринку, за наявною в мене інформацією, отримало таку пропозицію: щоб уникнути таких перевірок та їх можливих неприємних наслідків, необхідно збирати та приносити щомісяця до певних органів – певної суми. Мовляв, тоді можна навіть не реєструватися як суб'єкт господарювання. Про це мені повідомили самі підприємці", – запевняє Сергій Доротич.

Тобто, продовжує він, схеми, вигадані ще з часів правління Януковича, працюють. Власників торгових майданчиків змушують збирати "данину" та щомісяця її пересилати, куди скажуть, так званим "абонентським платежем".

Експерт констатує:

"Як мовиться, "на манежі ті ж самі". І без зміни системи та персоналій говорити про те, що ті, хто роками брав хабарі, раптом перестануть це робити, не доводиться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — перспективи вступу до ЄС: з якими викликами доведеться зіткнутися Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини