Головна Новини Суспільство події Чи дійсно Трамп розпочав торги з Путіним: про що говорять його заяви
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно Трамп розпочав торги з Путіним: про що говорять його заяви

Дональд Трамп відомий використанням різкої риторики та сміливих заяв, щоб мобілізувати своїх виборців

18 липня 2024, 12:05 comments10944
Поділіться публікацією:

Останнім часом екс-голова Білого дому і кандидат в президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп в центрі уваги. В інтерв’ю Bloomberg він натякнув на ймовірне послаблення обмежень проти РФ і Путіна. І при цьому не зробив жодних заяв щодо необхідності РФ вивести свої війська з України? До того ж, насторожує вибір Трампа кандидата на посаду віце-президента США. Ним став 39-річний сенатор Джей Ді Венс, який досить неоднозначно висловлювався щодо України. Про що говорять ці заяви? Чи не може бути так, що Трамп вже зараз посилає сигнал Кремлю про те, що він згодний домовлятися? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно Трамп розпочав торги з Путіним: про що говорять його заяви

Володимир Путін та Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Високоймовірно, що у випадку перемоги Трампа Україна не буде для нього головним пріоритетом

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко вважає, що ці заяви та призначення дійсно можуть викликати занепокоєння та сигналізувати про зміну зовнішньої політики США щодо Росії у випадку перемоги Трампа і про готовність республіканців до компромісу з РФ або ведення переговорів на умовах, які можуть бути неприйнятними для України. 

"Однак потрібно пам’ятати: Трамп не схвалив дії РФ в Україні та не закликав до скасування всіх санкцій, а остаточне рішення про припинення війни буде прийматися лідерами України та РФ. Коли політик робить коментарі, натякаючи на послаблення обмежень проти іншої країни, це може бути частиною більшої політичної стратегії. Заява про готовність послабити санкції може залучити до нього сегмент електорату, який побоюється тривалого міжнародного конфлікту. Трамп відомий використанням різкої риторики та сміливих заяв, щоб мобілізувати своїх виборців. Коментарі Трампа щодо Росії можуть бути способом відмежуватися від чинної адміністрації та звернути увагу на себе тих людей, які можуть бути незадоволені нинішнім підходом. Заяви Трампа щодо Росії можна розглядати як підтвердження позиції "Америка перш за все", припускаючи, що він віддаватиме пріоритет американським інтересам над подальшою підтримкою України", – зазначила експерт.

Проте важливо зауважити, наголошує Єва Антоненко, що позиція Трампа щодо Росії змінювалася з часом, і його підхід може продовжувати еволюціонувати. 

"До прикладу, під час своєї президентської кампанії 2016 року Трамп висловив бажання покращити відносини з Росією, натомість став першим американським президентом, який почав передавати зброю Україні. Також варто згадати, що минулої осені республіканці публікували вимоги для надання військової допомоги Україні, які передбачали більш ефективне та цільове використання цієї допомоги і необхідність розробки переможної стратегії на війні. При цьому високоймовірно, що у випадку перемоги Трампа Україна не буде для нього головним пріоритетом, натомість витрати на війну в Україні він максимально намагатиметься перекласти на союзників по НАТО та на країни ЄС", – підсумувала Єва Антоненко.

На майбутню політику Трампа буде впливати багато факторів

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук зауважив, що всі заяви Трампа цілком можна тлумачити для Кремля про готовність до переговорів, про готовність до якихось відповідних компромісів.

"Власне кажучи це наповнення його легендарних заяв про те що він за 24 години завершить війну в Україні, причому навіть ще до власної інавгурації в якості президента Сполучених Штатів. При цьому всі заяви, які Трамп робить зараз – в рамках логіки його передвиборчої кампанії. І ця передвиборча кампанія загалом слугує потребі якимось чином цю ситуацію вирішувати. Тому я думаю, що не треба однозначно сприймати будь-які нові заяви і Трампа, і Венса в контексті його майбутньої політики", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

На його думку, на майбутню політику Трампа буде впливати багато факторів і один із цих факторів є те, як на оці максимально щирі пропозиції, на думку самого ж Трампа, відреагує Кремль. Тобто чи погодиться Кремль на ті формулювання, які будуть визначатися Трампом. 

"Є висока ймовірність, що Кремль у відповідь спробує натиснути на Трампа і відповідно будь-який мирний процес може завершитися ще на досить ранніх етапах. Якщо Трамп буде вважати, що його щедрі пропозиції не були належним чином оцінені. Поки що Трамп і його команда сприймають ситуацію наступним чином – мовляв дивіться це війна демократів, саме демократи були слабкі, вони цю війну розв'язали, а я швидко все вирішу, тому що я сильний, мене всі поважають і я, знову ж таки, користуюся загальною любов'ю. Тому в кінцевому рахунку поки що нічого не ясно. Так, Трамп посилає сигнали. Так, він робить це в рамках передвиборчої кампанії. Так, мабуть, він справді розраховує домовитися з Путіним. Чи вийде в нього це зробити? Ну, як показує практика діяльності Трампа – всі його заяви про якісь домовленості, врегулювання насправді не так вже й часто чимось конкретним завершуються. Тому поки що так. Звичайно, що все це не може не викликати занепокоєння з боку українців, але так само не треба це все сприймати однозначно", – зазначив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно шанси Байдена тепер дорівнюють нулю: що відбувається у США.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини