Головна Новини Суспільство події Чи будуть відзначати в Україні 8 Березня
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи будуть відзначати в Україні 8 Березня

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україні з особливою гостротою постало питання відмови від свят, які асоціюють з радянським минулим. Серед них і 8 Березня, яке відзначали як міжнародний жіночий день

28 лютого 2024, 15:54 comments2543
Поділіться публікацією:

14 лютого 2023 року Верховна Рада запропонувала відмовитися від відзначення таких свят, як 8 Березня, 1 травня та 9 травня. У парламент був внесений законопроєкт, яким пропонувалось запровадити зміни до Кодексу законів про працю України у частині встановлення свят.

Чи будуть відзначати в Україні 8 Березня

8 Березня

Зокрема, народні депутати запропонували 25 лютого у день народження письменниці Лесі Українки запровадити відзначення Дня української жінки. Також офіційно пропонується встановити відзначення Дня матері із плаваючою датою – друга неділя травня. Втім, цей законопроєкт наразі ще не прийнято.

Разом з тим відомо, що оскільки воєнний стан в Україні продовжили до 13 травня, то 8 березня цього року точно буде робочим днем.

При цьому слід відзначити, що 25 лютого частина українців вітала один одного із міжнародним днем української жінки.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" розповідав про те, як в Україні почали згасати радянські свята. Як підкреслювали експерти, у період повномасштабної війни, ми майже нічого святкуємо. Але вже  очевидно, що по закінченню війни календар святкових дат виглядатиме інакше. В нас точно буде свій день Перемоги, ймовірно, зникнуть всі ті свята, які асоціюються із радянською добою.

Як відзначалося, що найжвавіше обговорення у суспільстві викликають сьогодні гендерні свята. Такі, як 8 березня. Саме з минулого року ставлення до Міжнародного жіночого дня сильно змінилося. Його популярність знизилася з 34% у 2021 році  до 25% у 2023 (згідно того ж самого опитування КМІС). Своє опитування проводив й застосунок Дія. 1,3 млн респондентів віддали свій голос за те, щоб 8 березня залишалося вихідним днем. Активні користувачки соцмереж вкотре нагадали, що до бантиків та квітів  8 березня немає жодного відношення. Тому зберегти день, який вкотре акцентував би увагу на правах жінок, – необхідно. 





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини