Головна Новини Суспільство події Чи буде знову дорожчати соняшникова олія в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи буде знову дорожчати соняшникова олія в Україні

Стандартна пляшка олії місткістю 900 мл коштує вже 70 гривень

10 червня 2021, 21:00
Поділіться публікацією:

Найбільш затребуваний господинями продукт – вітчизняна соняшникова олія за останні шість місяців б’є рекорди з ціноутворення — вона подорожчала удвічі.  Кожна нова партія в супермаркеті – і нова, більша ціна на етикетці.

 Чи буде знову дорожчати соняшникова олія в Україні

Соняшникова олія. Фото: depositphotos.com

Чому в країні соняшника та інших олійних культур – Україні щоразу зростає вартість масляної продукції і що буде далі?  Про це – інформація в сюжеті "Сніданку з 1+1".

Споживачі, купуючи соняшникову олію, вже звикли до того, що треба щораз більше грошей, щоб оплатити покупку. Хоч цей продукт не якийсь там делікатес, а призначений для щоденного вживання. Без нього ані борщику не звариш, ані салатик не заправиш.

А от ціни на олію, яку цього року господині називають золотою, — таки "кусаються". Найменша, півлітрова пляшка коштує 40 гривень, економ-упаковка місткістю три літри – 220 грн. Споживачі жахаються, що це ще не межа.

Аналітики та аграрії по-різному пояснюють дорожнечу споконвічного продукту українців. Так, економіст Олег Пендзін назвав головну причину — підвищення  попиту на українську масляну продукцію на світовому ринку. Попит зріс ще й через те, що минулого року був неврожай таких культур.

"Менший загальний обсяг насіння соняшнику, бо несприятливі погодні умови. Збільшилася мінімальна вартість на 22%. Вона автоматично змінила витрати на оплату праці, енергоносії зросли" — говорить пан Пендзін.

Фермер Назар Дячук займається вирощуванням соняшнику понад десять років. Він каже, що минулого року був неврожай – українські фермери приблизно втратили  30 мільйонів тонн. Це по всій країні.

Аграрій розповідає, що частина урожаю на  півдні  пропала. Згорів соняшник на пекучому сонці. В Західній Україні урожайність була більшою, але не рекордною. Коли не вистачає сировини, піднімається ціна. 

Важливо, що цього року в Україні подорожчала не лише олія, але й цукор, зернові, яйця і навіть вітчизняні фрукти.

Раніше видання "Коментарі" інформувало про те, що олія може запобігти серцевому нападу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини