Рубрики
МЕНЮ
Лиля Воробьева
Найбільш затребуваний господинями продукт – вітчизняна соняшникова олія за останні шість місяців б’є рекорди з ціноутворення — вона подорожчала удвічі. Кожна нова партія в супермаркеті – і нова, більша ціна на етикетці.
Соняшникова олія. Фото: depositphotos.com
Чому в країні соняшника та інших олійних культур – Україні щоразу зростає вартість масляної продукції і що буде далі? Про це – інформація в сюжеті "Сніданку з 1+1".
Споживачі, купуючи соняшникову олію, вже звикли до того, що треба щораз більше грошей, щоб оплатити покупку. Хоч цей продукт не якийсь там делікатес, а призначений для щоденного вживання. Без нього ані борщику не звариш, ані салатик не заправиш.
А от ціни на олію, яку цього року господині називають золотою, — таки "кусаються". Найменша, півлітрова пляшка коштує 40 гривень, економ-упаковка місткістю три літри – 220 грн. Споживачі жахаються, що це ще не межа.
Аналітики та аграрії по-різному пояснюють дорожнечу споконвічного продукту українців. Так, економіст Олег Пендзін назвав головну причину — підвищення попиту на українську масляну продукцію на світовому ринку. Попит зріс ще й через те, що минулого року був неврожай таких культур.
Фермер Назар Дячук займається вирощуванням соняшнику понад десять років. Він каже, що минулого року був неврожай – українські фермери приблизно втратили 30 мільйонів тонн. Це по всій країні.
Аграрій розповідає, що частина урожаю на півдні пропала. Згорів соняшник на пекучому сонці. В Західній Україні урожайність була більшою, але не рекордною. Коли не вистачає сировини, піднімається ціна.
Важливо, що цього року в Україні подорожчала не лише олія, але й цукор, зернові, яйця і навіть вітчизняні фрукти.
Раніше видання "Коментарі" інформувало про те, що олія може запобігти серцевому нападу.
Новини