Головна Новини Суспільство події Чи буде розблоковано у лютому допомогу Україні від ЄС та США: які ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи буде розблоковано у лютому допомогу Україні від ЄС та США: які ризики

Україна проробила велику роботу, щоб таки отримати підтримку, як від європейців, так і від американців

31 січня 2024, 12:47 comments3217
Поділіться публікацією:

Протягом січня питання макрофінансової підтримки України з боку США та ЄС залишалися у "підвішеному" стані. На 1 лютого намічено саміт ЄС, але керівництво Угорщини до останнього продовжує торги за виділення 50 млрд євро для УкраїниТорги продовжуються і в США, незважаючи на готовність Білого дому йти на поступки Республіканській партії у виділенні нових ресурсів на безпеку кордону з МексикоюЯкі очікування від лютого? Чи будуть позитивні для України новини з ЄС та США? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи буде розблоковано у лютому допомогу Україні від ЄС та США: які ризики

Україна - ЄС-США. Фото: з відкритих джерел

Шанси на розблокування коштів для України від США та ЄС – досить високі

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що шанси на розблокування коштів для України від США та ЄС – досить високі.

Дуже актуальною у цьому плані, наголошує він, була нещодавня зустріч в Ужгороді глави Офісу президента Андрія Єрмака та керівника нашого МЗС Дмитра Кулеби з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

"Київ та Будапешт почали рухатися до консенсусу у формуванні порядку денного з проблемних питань, які між нами є (або надумані). За словами Кулеби, протягом десяти днів при МЗС буде створено комісію, яка дасть апдейт (оновлення) за всіма, умовно кажучи, претензіями з боку Угорщини. З огляду на те, що угорський прем'єр Орбан почав грати із заявами у стилі "підтримаю/не підтримаю виділення допомоги Україні" (а не однозначне "ні", як раніше), певний прогрес явно є", – вважає експерт.

За його словами, навіть, якщо Угорщина все ж таки спробує блокувати 50 млрд євро для України, чиновники ЄС уже дали зрозуміти, що є, як мінімум, три легальні механізми передачі даних коштів нашій країні — в обхід угорського вето.

"Але для чистоти політичного процесу краще отримати всі голоси на засіданні Європейської Ради. І Україна, а також її партнери зробили для цього максимум", – зазначає Антон Кучухідзе.

Щодо США, продовжує він, є надія, що і там також процес надання допомоги Україні буде розблоковано.

"З погляду кейсу по Україні – питань до нас немає навіть у республіканців. Я не маю на увазі політтехнології, які використовуються з огляду на вибори. По суті США з 24 лютого 2022-го виділили нам 128 млрд доларів. І це лише офіційні дані. І республіканці голосували виділення цих коштів. До Києва приїжджала маса двопартійних делегацій, що зустрічалися з вищим керівництвом нашої країни. Створено багато ліній комунікацій. І не було проблем. Але, коли Штати увійшли до виборчого процесу – республіканці раптом перестали голосувати за те, що підтримували півтора роки", – пояснює експерт.

Зрозуміло, наголошує він, що внутрішня політика в США впливає зараз на їхнє зовнішнє бачення. Адже на паузі стоїть допомога не тільки Україні, а й Ізраїлю, азіатським партнерам.

"Більш того – у принципі на міжнародній арені стоїть питання про лідерство США. Чи здатні вони бути лідерами того самого формату "Рамштайн" та інших платформ, які підтримують Україну? У самих Штатах звучать заяви від багатьох політиків, військових, представників розвідки, що перестати підтримувати Україну буде найбільшою історичною помилкою США. Але, на жаль, внутрішня політика зараз там переважає зовнішньополітичні — прагматичні, стратегічні — підходи", — констатує Антон Кучухідзе.

У тактичній боротьбі за голоси, за електоральну симпатію американці, за його словами, забувають про глобальне.

"Як зазначив президент України, це своєрідний сигнал нашим європейським партнерам – що може статися, якщо їм знадобиться термінове партнерство США у сфері безпеки. Привід опритомніти багатьом у Європі, сподіваючись, що, у разі чого, Штати прийдуть на допомогу. Але поки що там йде внутрішньополітичний процес, як показує дана ситуація, все партнерство — "на паузі". Показова історія, – вважає експерт. – Яка має мобілізувати Європу. І розбудити, сподіваємось, американців. Адже безпека США, як записано в їхній стратегії нацбезпеки, починається з безпеки їхніх союзників".

У випадку зі США ситуація поки невизначена

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук поділився такою думкою:

"Щодо допомоги Україні від ЄС – ситуація прояснюється. Нещодавні переговори української сторони зі словацькою та угорською дали в цьому сенсі добрі сигнали. Те, що Орбан говорить про згоду із виділенням цієї підтримки, але за умови, щоб голосування проходило щороку – це вже прогрес. І з високою ймовірністю можна припустити, що в лютому ми отримаємо рішення ЄС про виділення багатомільярдної підтримки для України".

У випадку зі США ситуація поки що невизначена, зазначає політолог. Компромісний законопроєкт від демократів та республіканців, який має забезпечити посилення контролю за кордоном із Мексикою (і розблокувати пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню) на даний момент "завис". Переговори продовжуються.

"Позиція республіканців залишається незрозумілою. Як і те, чи поставить на голосування цей проєкт, пройди від Сенат, у Палаті представників спікер Джонсон. А якщо поставить – чи буде його об'єднано з допомогою Україні, чи пройде в принципі нижню палату. Прогнозувати щось важко", – вважає Петро Олещук.

Він звертає увагу, що американські політики роблять заяви про необхідність підтримувати Україну, виходить багато публікацій на цю тему. Але поки що так і немає ясності щодо багатомільярдного пакету допомоги нашій країні від США.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що буде з економікою України у лютому: яких рішень очікувати від ЄС та США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини