Головна Новини Суспільство події Через зловживання прокуратурою і слідчими, керівник самооборони на Житомирщині четвертий місяць в СІЗО - адвокат
commentss НОВИНИ Всі новини

Через зловживання прокуратурою і слідчими, керівник самооборони на Житомирщині четвертий місяць в СІЗО - адвокат

Адвокат Юрій Радзієвський вважає, що на четвертому місяці війни провоохоронні органи Житомирщини вирішили "взяти під свій контроль" патріотів, які на початку війни першими зустріли ворога

27 червня 2022, 13:10
Поділіться публікацією:

Через незаконні дії слідчих управління Нацполіції Житомирської області та прокурорів Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері у СІЗО незаконно перебуває екс-начальник штабу "Радомишльської варти" Віктор Ільченко. Через інцидент, пов’язаний із дружнім вогнем у перші тижні війни, йому висунули підозру в умисному вбивстві, хоча зібрані слідством матеріали говорять про його непричетність, розповів адвокат Ільченка Юрій Радзієвський в інтерв’ю виданню Факти, пише портал "Коментарі".

Через зловживання прокуратурою і слідчими, керівник самооборони на Житомирщині четвертий місяць в СІЗО - адвокат

Віктор Ільченко. Фото: із відкритих джерел

На думку Юрія Радзієвського, тиск на добровольця пов’язаний із бажанням силовиків взяти під контроль патріотів, які вийшли на захист своїх міст на початку війни. 

"Справа Ільченка пов’язана зі смертю неповнолітнього внаслідок "дружнього вогню" в місті Радомишль 7 березня. Місцева мешканка повідомила добровольців "Радомишльської варти" (виконувала функції тероборони), що побачила, як на сусідньому городі люди в камуфляжі ховають зброю. На місце за викликом прибули Ільченко і його колега. "Вони зайшли на город до сусідів, побачили силуети в камуфляжі, нібито зі зброєю. Один крикнув "стій буду стріляти", постаті побігли. Колега Ільченка відкрив вогонь в напрямку силуетів, Ільченко робив виключно попереджувальні постріли вгору. Підбігли, з’ясували, що це сусідські діти в камуфляжному одязі гралися у війнушку із іграшковими автоматами. Один з підлітків, на жаль, загинув, інший отримав поранення. Ільченко і Юрко надали йому першу допомогу", — розповідає Радзієвський.

Попри те, що йдеться про трагічну випадковість, прокуратура оголосила самооборонцям підозру у навмисному вбивстві одного та замаху на вбивство другого хлопця. Однак адвокат вважає ці формулювання абсурдними. За його словами, у слідства є прямі докази, що конкретно Ільченко до смерті підлітка не причетний, адже експертиза встановила, що дитина загинула не від його кулі, а набоїв з його автомата на місці події взагалі не знайшли.

Крім того, є розходження у тексті підозри та результатах слідчих дій. Наприклад, розходяться версії, коли ж нібито виник "умисел на вбивство" — коли самооборонці їхали на виклик, чи уже коли побачили постаті в камуфляжі. У адвокатів є запитання також до свідків, які нібито з відстані понад 70 метрів бачили, як Ільченко стріляв по одному з підлітків. 

"Прокуратура і слідство методично відхиляють всі законні клопотання і скарги, на які наш клієнт має право. Через небажання прокурора і слідчих виконувати свою роботу невинна людина уже четвертий місяць перебуває в СІЗО", — говорить адвокат. Наприклад, стороні захисту відмовляють у допитах свідків в суді та проведенні важливих слідчих експериментів. 

"Прокурор і слідчий фактично продовжують робити вигляд, що це рядова подія, яка сталась в мирний час, що підозрювані не були бійцями добровольчого формування, яке виконувало завдання з оборони міста, що до цього в Радомишлі не було ДРГ і нападів росіян. Ільченку навіть уже висунули підозру в незаконному носінні зброї. І це йдеться про час, коли кожен автомат був на вагу золота, бо з нього можна було цілком законно знищити окупанта", — додав адвокат. 

За словами Юрія Радзієвського, виглядає так, що йдеться про зумисну дискредитацію добровольців, самооборонців, людей, які фактично першими взяли до рук зброю і стали захищати Батьківщину, свої рідні міста і домівки", — каже він. На думку Радзієвського, ця ситуація подає негативний сигнал іншим самооборонцям.

"Під шум війни влада шукає приводи "приструнити" добровольців. … тиск, зловживання своїм становищем, перевищення повноважень тут видно неозброєним оком. Нікому не потрібні озброєні люди, які продемонстрували ефективність і готовність за першим покликом стати на захист країни. Ми вважаємо, що дії прокурора і слідчих тут прямо підпадають під категорію тяжкого злочину — притягнення завідомо невинної особи до відповідальності. Ми подали відповідну скаргу до Державного бюро розслідувань з вимогою відкрити кримінальне провадження за цим фактом", — резюмував адвокат. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини