Головна Новини Суспільство події Через 20 років: Україна та Молдова відновлюють сполучення залізницею
commentss НОВИНИ Всі новини

Через 20 років: Україна та Молдова відновлюють сполучення залізницею

Україна підписала угоду з Молдовою про сполучення залізницею

25 червня 2022, 21:55
Поділіться публікацією:

Україна та Молдова відновлюють сполучення залізницею. Як повідомляють в Міністерстві інфраструктури, з України рухатимуться поїзди до Молдови через дільницю Березине – Басарабяска. Востаннє тут курсували поїзди в 1999 році, протяжність дільниці 22 кілометри.

Через 20 років: Україна та Молдова відновлюють сполучення залізницею

фото фейсбук

Між міністерствами двох країн 24 червня підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо розвитку залізничного сполучення. В документі прописано, що на дільниці проведуть ремонтні роботи та відновлять рух.

Перевагами такого договору є можливості для українських експортерів перевозити вантажі залізницею в обхід окупованого росією ПМР (Придністров'я) до дунайських портів Румунії. Зокрема, можна буде експортувати зерно та іншу сировину, завозити більше критичного імпорту.

За словами Олександра Кубракова, міністра інфраструктури України, нові угоди допоможуть розширити логістичну мережу.

Крім того, планується відремонтувати залізничну колію, що вже є, та збудувати нову між пунктом Джурджулешти на українсько-молдовському кордоні та румунським портом Галац. Таким чином Молдова та Румунія виступлять країнами-транзитерами для українського експорту/імпорту.

Найближчим часом АТ "Укрзалізниця" та "Молдавська залізниця" укладуть договір на виконання робіт.

29 червня почне діяти "транспортний безвіз" між Україною та ЄС. Водії зможуть без жодних дозволів перетинати кордон у бік країн Європейського Союзу або між країнами ЄС, повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

Як писав портал, Нацбанк витратив на фіксацію курсу долару на рівні 29,25 гривень за 1 долар США з 24 лютого 8,5 млрд доларів. Поточний курс є заниженим, про це йдеться у презентації директора департаменту монетарної політики НБУ Володимира Лепушинського. Наскільки зросте курс долара, розповіли експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини