Головна Новини Суспільство події Час «Ікс» для Білорусі: чи наважиться Лукашенко на відкрите вторгнення в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Час «Ікс» для Білорусі: чи наважиться Лукашенко на відкрите вторгнення в Україну

Експерти предметно пояснили, чому дуже велика ймовірність того, що білоруські військові таки вторгнуться в Україну

20 березня 2022, 12:05 comments2881
Поділіться публікацією:

На білорусько-українському кордоні зафіксовано велику кількість російської техніки, білоруські дипломати терміново виїжджають із України. Про це повідомив радник міністра МВС Вадим Денисенко. Чи наважиться Лукашенко, який уже дозволив обстрілювати Україну з території Республіки Білорусь (РБ), а також здійснювати звідти вильоти російської бойової авіації, розпочати атаку наших кордонів, зокрема із залученням білоруської армії? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Час «Ікс» для Білорусі: чи наважиться Лукашенко на відкрите вторгнення в Україну

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Окупанти намагатимуться зруйнувати наші тили, викликати дестабілізацію

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що Лукашенко зважиться на відкриту агресію.

"Вже багато реальних ознак, які свідчать, що вони готуються до удару. Білоруські дипломати виїхали із України. Фактично відбувся розрив зв'язків. Наша розвідка фіксує загрозливу концентрацію російських та білоруських сил на українсько-білоруському кордоні. До того ж, з 21 до 24 березня Лукашенко оголосив збори резервістів. Все це – дуже погані сигнали", – вважає експерт.

На його думку, швидше за все, противник намагатиметься розвивати наступ на Волинь та Рівне, захопити Ковель – важливий логістичний вузол, поряд кордон із Польщею.

"Окупанти намагатимуться зруйнувати наші тили, викликати дестабілізацію. До того ж, на Рівненщині намагатимуться захопити Рівненську АЕС – ключовий інфраструктурний об'єкт на півночі України. Зрозуміло, що головне завдання – відтягнути наші резерви, – пояснює Анатолій Октисюк. – Схиляюся до того, що напад із боку Білорусі буде з росіянами в авангарді. У районі Бреста зосереджено близько 4-5 батальйонно-тактичних груп збройних сил РФ ще з лютневих навчань. Вони, швидше за все, будуть укріплені якоюсь кількістю білоруських частин. Але навряд чи це є значним. Лукашенко – раб Кремля, який залежить від нього, не зможе відвернутися від втягування у відкриту війну з Україною".

Але ми, впевнений експерт, готові зустрічати вторгнення з боку Білорусі, про що наші ЗСУ вже неодноразово попередили.

"І якщо атака справді відбудеться – агресор отримає "гарячий прийом". Думаю, вони навіть далеко від кордону відійти не зможуть – більшість російсько-білоруських частин буде знищено ще за спроби висування та перетину кордону", – прогнозує Анатолій Октисюк.

Підлість ситуації в тому, що Білорусь обстрілює з Мозиря нафтобазу у Василькові, а наші військовослужбовці не можуть відповісти

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Білорусь, аншлюс якої фактично зробила Росія, вже втягнута у цю війну, в агресію РФ проти України. На відміну від низки експертів, я про це говорив із самого початку широкомасштабної агресії. Попереджав, що Білорусь так чи інакше втягуватиметься, бо сам формат агресії (і це не просто метафора) є втіленням Третьої світової війни, куди втягуються всі країни".

За словами експерта, важливо розуміти, що Білорусь уже не є суверенною державою. І що Лукашенко фактично нічого не вирішує. І питання так званого втягування Білорусі в агресію РФ проти України вирішується не в Мінську, а в Москві.

"Підлість ситуації в тому, що Білорусь обстрілює з Мозиря нафтобазу у Василькові. А наші військовослужбовці не можуть дати відповіді, щоб не дати маріонетковому Лукашенку можливості легітимізувати білоруську участь у цій війні. При цьому Лукашенко продовжує розповідати, що ракети з української території летять, що збиваються білорусько-російськими ППО. І вже виправдовує агресію", – пояснює Валерій Димов.

Тим часом, продовжує він, збройні сили Білорусі – це лише 45 тисяч людей, з яких більш-менш боєздатні – 17 тисяч (три бригади).

"Я сам білорус по мамі, тому знаю ситуацію в Білорусі досить добре. І, повірте, самі білоруси не прагнуть воювати з українцями. Тим більше – за Путіна. Тож питання не так у суб'єктності та формалізації втягування РБ у цю війну, як у не бажанні самих білорусів втягуватися в агресію РФ проти України. Звідси і численні відмови низки військовослужбовців "підписуватися" на таке, і проблеми із залізницею, яку калічать самі місцеві, зриваючи військові поставки російському агресору. Білоруси розуміють, що їх тут просто перемелють. Заради чужих інтересів, – наголошує експерт. – І Лукашенко боїться, що сама білоруська армія, їхні рідні можуть перевернути ситуацію всередині Білорусі. Зміст його. Тому він маневрує останнім часом, розповідаючи, що його нібито насильно хочуть втягнути у цю війну. Щоправда, бреше, що втягнути його хоче Захід, а чи не РФ. Як брехав і раніше, Білорусь ніколи не атакує Україну. А вона атакує, всіляко сприяючи РФ, віддавши росіянам практично весь периметр білорусько-українського кордону, дозволяючи путінським літакам та ракетам атакувати нас із території РБ".

Валерій Димов також вважає, що Лукашенко боїться іншого. А саме – якщо Білорусь відверто піде на Україну, наші ЗСУ вдарять безпосередньо по території РБ – і бити агресора саме там. І є висока ймовірність, що українську армію, яка прийшла змісти лукашенківсько-путінський режим, білоруси зустрічатимуть квітами. Як справжніх визволителів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — російська техніка без деталей BOSCH – українські дипломати дотиснули німців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Фрол

20 березня 2022, 13:27

А ну-ка, беларусы, развернулись штыками против пупкина!!! И вместе допиздим гадину!!!


Новини