Головна Новини Суспільство події Цемент як ключовий матеріал у відбудові: наскільки подорожчають будматеріали
commentss НОВИНИ Всі новини

Цемент як ключовий матеріал у відбудові: наскільки подорожчають будматеріали

Фахівці галузі вже готують свої виробництва до того, що, можливо, у нашій країні підвищиться попит на цемент

1 грудня 2023, 15:25
Поділіться публікацією:

Повномасштабне російське вторгнення в Україну принесло тисячі страшних руйнувань і знищених домівок громадян. В асоціації "Укрцемент" переконані, що ключовим матеріалом для відновлення нашої країни повинен стати цемент українського виробництва. Однак, експерти кажуть, що насправді обсягів для здійснення відбудови — не вистачатиме, що, як наслідок, призведе до підвищення вартості на будматеріали. В  "Укрцементі" вважають, що саме цемент має стати основою для післявоєнної відбудови, тож на піку реконструкції ринок може сягнути 15 млн тонн продукції, або понад $1 млрд на рік. Як інформує портал "Коментарі", про це пише агентство "Інтерфакс-Україна"

Цемент як ключовий матеріал у відбудові: наскільки подорожчають будматеріали

Відбудова України. Фото: з відкритих джерел

Крім того, в асоціації зауважують: фахівці галузі вже готують свої виробництва до того, що, можливо, у нашій країні підвищиться попит на цемент. Так, щонайменше дві компанії підготували плани для здійснення будівництва додаткових потужностей. 

"Цементна промисловість, напевно, єдина важка галузь в Україні, де гравці модернізували свої виробничі потужності, щоб відповідати якості та забезпечувати необхідні обсяги продукції. Ми готуємося до можливого збільшення споживання цементу. Щонайменше дві компанії вже мають готові плани будівництва додаткових печей для випалу клінкеру", — розповіла експертка.

В свою чергу журналісти "СтопКору" зʼясували: порівняно з 2021 роком виробництво суттєво знизилося. Так, показник становив 11,5 млн тонн цементу, а, за даними розслідування, до кінця 2023-го ця цифра буде вже близько 7 млн тонн. Однак, через значні руйнування російськими окупантами інфраструктури України під час повномасштабної війни, очікується, що запити на цемент і будівельні матеріали тільки зростатимуть. 

Комерційна директорка "ІнтерГал-Буд" Алла Лаєвська каже, що насправді обсягів виробництва для здійснення відбудови України не вистачатиме. Це, своєю чергою, потягне за собою підвищення вартості на будматеріали. Однак, експерти наголошують: про збільшення заробітних плат громадян, щоб допомоги їм у фінансовому плані осилити відбудову постраждалих домівок чи купівлю нових, узагалі наразі не йдеться.

"Обсягів будівництва подальшої відбудови, розпочатку нових будівельних проектів існуючого постачання та обсягів виробництва буде недостатньо. Це буде призводити до досить суттєвого зростання вартості матеріалів та комплектуючих", — зазначає комерційна директорка "ІнтерГал-Буд".

Крім того, попри і так збільшення вартості будівельної продукції, нардеп Сергій Нагорняк вважає, що українцям також слід підготуватися до підняття цін на цемент, бетон, будматеріали і, відповідно, — житло через можливе захоплення нашого ринку ірландським виробником CRH.

Народний обранець каже, що таким чином компанія зможе почати контролювати його половину й диктувати, за якою саме ціною продаватимуться будматеріали, які наразі є критично важливими у відбудові. Коштувати дорожче буде й відбудова зруйнованих чи пошкоджених під час війни домівок. Таким чином, Нагорняк наголошує, що в Україні необхідно формувати конкурентний ринок, не допускаючи монополізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини