Головна Новини Суспільство події Царство Авакова: які перемоги і провали Нацполіції накопичилися за рік правління Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Царство Авакова: які перемоги і провали Нацполіції накопичилися за рік правління Зеленського

Завтра в Україні відзначають День поліції: напередодні дати експерти оцінили роботу Національної поліції України при президенті Володимирі Зеленському

3 липня 2020, 11:29 comments1592
Поділіться публікацією:

В Україні 4 липня своє професійне свято відзначають поліцейські. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які перемоги і провали продемонструвала Нацполіція за рік правління Зеленського.

Царство Авакова: які перемоги і провали Нацполіції накопичилися за рік правління Зеленського

"Корінного зламу в роботі правоохоронців при Зеленском не сталося"

Політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ Микита Трачук зазначає, що як будь-який громадянин України, з роботою поліції стикається більш-менш регулярно. А тому може зробити певні висновки стосовно її роботи.

"З приходом Зеленського в президенти в роботі поліції навряд чи відбулися особливі зміни, – вважає експерт. – Нова влада не захотіла нічого міняти в роботі правоохоронних структур. Нагадаю, що з 2014 року робота МВС є прерогативою виключно Арсена Авакова. Це таке закрите від інших гілок влади "царство", яким Аваков править ось уже сьомий рік. Виходячи з цього, докорінного зламу в роботі правоохоронців при Зеленському не сталося, тому що структура і людина, яка очолює її, залишилися колишніми".

Микита Трачук нагадує, що "постмайданну" поліцію лаяли за сильний сплеск злочинності, за неможливість (або небажання) впоратися з вуличним свавіллям радикалів, за постійні медіаскандали...

"Скандалів, до речі, за останній рік накопичилося чимало: зґвалтування в Кагарлику, розстріл в Житомирі, перестрілка у Броварах, захоплення моста в Києві, грабежі та нальоти в Одесі, – перераховує політолог. – І це далеко не повний список... В цілому ж, головна претензія до поліції з боку громадян України – в її слабкості та бездіяльності там, де вона потрібна".

Питання корумпованості, "перевертнів у погонах" та інших теж нікуди не поділися, незважаючи на реформу, — впевнений Микита Трачук.

"Однак незважаючи ні на що, Аваков залишається на своєму місці, – підкреслює експерт. – Значить, президента і "зелену" влада все влаштовує. Або вони знайшли точки дотику, змогли домовитися".

У той же час, зазначає політолог, Аваков фізично не може вічно очолювати МВС.

"Напевно "зелені" хотіли б бачити свою людину на місці занадто вже "собі на умі" Авакова, – каже Микита Трачук. – Однак знаючи, до чого жахливою і непродуманою може бути кадрова політика нової влади, я навіть боюся уявити, хто може змінити його на його посаді. І чи не буде ця людина в 10 разів гіршою і  некомпетентнішою за чинного міністра".

"Поліція має свободу дій відповідно до законодавства"

Поліція під час президентства Зеленського отримала реальну самостійність, — вважає експерт у сфері права та політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко.

"Вона не піддається якомусь політичному впливу, не отримує вказівок з Офісу президента. Поліція має свободу дій відповідно до законодавства", – підкреслює експерт.

Говорячи про успіхи правоохоронців, Михайло Дяденко зазначив, в першу чергу, введення системи автофіксації порушень правил дорожнього руху.

"Це важливе для України нововведення. Через певний час воно допоможе знизити кількість порушень ПДР, число потерпілих, а також тих, хто втратив життя, – пояснює експерт. – Слід також відзначити, що завдяки незалежності від політичного впливу, поліція ефективно розслідувала ряд резонансних справ, зокрема, вбивство Катерини Гандзюк. Що не часто траплялося в Україні – під слідством перебуває замовник цього злочину. І висока посада тут не допомогла".

В цілому необхідно продовжити реформування поліції, впевнений Михайло Дяденко. За його словами, те фасадне реформування, яке було проведено, торкнулося тільки патрульно-правової служби.

"Поліція змінила форму, але не методи роботи"

У свою чергу, політолог Володимир Цибулько вважає, що спостерігається як раз таки політизація поліції. І проблема, за його думку, не тільки в цьому.

"Поліція змінила форму, але не методи роботи – вони переважно з арсеналу радянської міліції, – говорить експерт. – Не приживається нова етика лише при зміні форми одягу. Звідси і велика кількість скандалів. Чого варті ті ж Кагарлик, Переяслав, вбивство 5-річного Кирила Тлявова, перестрілка на Київщині, де від куль одних поліцейських загинули інші поліцейські".

Спостерігається, за словами Володимира Цибулька, і політизація поліції, яка є не менш загрозливою, ніж її низький професійний рівень. Політолог вважає, що поліція знову служить захисту влади від громадянина, а не захисту законності.

За словами експерта, вселяє надію максимальна діджіталізація і технологізація поліції, що рано чи пізно принесе результат.

Як повідомлялося, слідчі виявили ще кілька випадків катувань у Кагарлицькому відділ поліції, де була зґвалтована поліцейськими Неля Погребицька.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини