Головна Новини Суспільство події Будапешт виставив Україні неприйнятні умови щодо Закарпаття: про що мова
commentss НОВИНИ Всі новини

Будапешт виставив Україні неприйнятні умови щодо Закарпаття: про що мова

Угорщина висуває Україні неприйнятні вимоги, зокрема, щодо населених пунктів у Закарпатській області, говориться в матеріалі ЄП

27 червня 2024, 13:52 comments1689
Поділіться публікацією:

Угорщина висунула вимоги щодо захисту національних меншин, зокрема автоматичне визнання "традиційно угорськими" усіх населених пунктів Закарпаття, пише Європейська правда.

Будапешт виставив Україні неприйнятні умови щодо Закарпаття: про що мова

Угорщина і Україна

У матеріалі йдеться про те, що у січні 2024 року Угорщина передала список із 11 вимог щодо захисту прав національних меншин в Україні. Однією з найбільш складних вимог стало визначення місць з особливим рівнем гарантії прав угорців.

Закон України передбачає, що міста і села зі значною кількістю представників меншини (від 15%) та з традиційним проживанням меншини (від 10% протягом останніх 100 років) можуть розміщувати дорожні знаки двома мовами за рішенням місцевої ради. Проте Угорщина вважає це недостатнім.

Будапешт вимагає автоматично визнати "традиційно угорськими" усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, де угорці історично не проживали. Основою для цього є той факт, що загалом у Закарпатській області за переписом 2001 року частка угорців перевищувала 10%.

Друга вимога Угорщини – скасувати норму про 10% у принципі. Вони хочуть, щоб будь-яка територія, де традиційно проживали угорці, вважалася "угорською".

Також Угорщина наполягає на автоматичному присвоєнні цього статусу без участі місцевих рад. Будапешт вимагає використовувати перепис 2001 року, попри те, що кількість угорців на Закарпатті зменшилася майже вдвічі.

Причина такої категоричності зрозуміла, йдеться у матеріалі. У Орбана знають, що рік за роком втрачають Закарпаття. В Ужгороді, Мукачеві й Хусті – символічних для Угорщини містах – частка угорців впала нижче 10% ще з радянських часів. Будапешт бачить шанс використати історичну можливість і шантажем змусити Україну повернути їм "угорськість", якої давно немає в реальності. Зважаючи на відтік угорців навіть з Берегівського району, Орбан може одного дня стикнутися з наслідками і там – і намагається цьому запобігти, йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна повинна виконати 11 вимог Угорщини, щоб вступити до ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини