Головна Новини Суспільство події Британського бізнесмена, який позивається до КМДА, «замовили»: хто за цим стоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Британського бізнесмена, який позивається до КМДА, «замовили»: хто за цим стоїть

В київському Центрі контент-аналізу впевнені, проти британського бізнесмена Тамаза Сомхішвілі розгорнули дискредитаційну кампанію

14 квітня 2023, 14:28
Поділіться публікацією:

Низка українських блогерів беруть участь в інформаційній кампанії проти громадянина Великобританії Тамаза Сомхішвілі, яка має ознаки замовної. Про це пишуть "Українські новини", посилаючись на висновок київського Центру контент-аналізу (КЦКА).

Британського бізнесмена, який позивається до КМДА, «замовили»: хто за цим стоїть

Тамаз Сомхішвілі. Фото: з відкритих джерел

Видання зазначає, Сомхішвілі та його адвокат, партнер міжнародної юридичної компанії Wolf Teiss Тарас Думич, переконані, що інформаційна атака пов’язана з діяльністю компанії "Київ Термінал", що належить бізнесменові, а саме з контрактом з Київською міськдержадміністрацією (КМДА) на реконструкцію Харківської площі в Києві.

Як зазначається, тендер на цей проєкт був виграний "Київ Термінал" ще у 2007 році. План реконструкції передбачав появу нової транспортної розв'язки, яка б збільшувала її пропускну спроможність. За її побудову відповідала міська влада, "Київавтодор" та Київський метрополітен. Обов'язком інвестора було побудувати офісно-готельний центр, торговельні приміщення, паркінг на 500 авто та автовокзал.

"Проте Київська міськадміністрація не виконала свою частину зобов’язань і через кілька років в односторонньому порядку розірвала договір, що призвело до втрати коштів, витрачених компанією на розрахунки та підготовку будівництва. Через це Тамаз Сомхішвілі подав позов проти посадовців КМДА з вимогою відшкодувати збитки. Чергове засідання суду за цією справою має відбутись 25 квітня. Адвокат інвестора Тарас Думич вважає, що активізація дискредитаційної інформаційної кампанії проти його клієнта відбулася саме через цю обставину. Низка публікацій почалася з того, що блогер Сергій Іванов звинуватив Сомхішвілі у спробах "пограбувати" КМДА, відсудивши кошти за нібито "невиконані роботи", – йдеться в матеріалі.

Журналісти зауважують, йдеться про негативні публікації за авторством Сергія Іванова та Олександра Аронця, які було розміщено в мережі Інтернет з листопада 2022 року до кінця березня 2023 року. Спеціалісти КЦКА дійшли висновку, що регулярність появи матеріалів та вибір ресурсів для їх оприлюднення свідчить про цілеспрямовані спроби дискредитації Тамаза Сомхішвілі.

"Регулярність публікацій С. Іванова (кожні 10-14 днів він виходив в інфополе з новою тезою) викликає підозри у тому, що його зацікавленість виходила за межі журналістського інтересу. Саме така періодичність не давала інфокризі згаснути, а на хвилі нових звинувачень підіймались і всі попередні меседжі… Чималу авдиторію він залучив, публікуючи їх на блогах, які не контролюються редакціями сайтів. У соцмережах спостерігались великі сплески поширення на акаунтах та в групах з нульовим чи майже нульовим охопленням", – відзначили в київському Центрі контент-аналізу.

За результатами дослідження матеріалів, а також з огляду на те, що у українських правоохоронних органів та органів безпеки немає жодних претензій до Сомхішвілі, Тарас Думич 28 березня скерував скаргу до Комісії з журналістської етики щодо умисно неправдивих публікацій та звинувачень.

Для довідки: Тамаз Сомхішвілі – громадянин Великобританії, засновник бізнес-групи "ТС Холдинг", яка об’єднує понад десяток грузинських компаній. Сомхішвілі отримав громадянство Великобританії у 2007-му році, у зв’язку з чим з 2008 р. він призупинив, а з 2010 р. повністю припинив бізнес у Росії, де займався енергоресурсами, був співзасновником кількох компаній з видобутку та торгівлі нафтою та нафтопродуктами. У 2013 році він входив до списку найбагатших вихідців з Грузії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини