Головна Новини Суспільство події Боротьба з фейками або пряма цензура: навіщо уряду Центр протидії дезінформації
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з фейками або пряма цензура: навіщо уряду Центр протидії дезінформації

Організація постарається відслідковувати антиукраїнську пропаганду

18 лютого 2021, 13:27
Поділіться публікацією:

Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко днями повідомив, що вже із березня в Україні запрацює Центр протидії дезінформації. Як це може допомогти в боротьбі з фейками та пропагандою? Чому це важливо? Як не перетворити подібний інструмент в важіль тиску на незалежні медіа? Створення подібної організації породжує дійсно багато питань, тож за відповідями "Коментарі" традиційно звернулися до незалежних експертів. 

Боротьба з фейками або пряма цензура: навіщо уряду Центр протидії дезінформації

В Україні з’явиться Центр протидії дезінформації. Фото із відкритих джерел

Цим потрібно займатися цілодобово

Поява Центру протидії дезінформації в Україні — великий плюс. У цьому впевнена Тетяна Попова — ведуча телеканалу "ДОМ", член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики, радник міністра оборони (2014-2015).

"Аналогічний центр з протидії гібридної війни є в Фінляндії. Центр зі стратегічних комунікацій наявний у Латвії. Вони показали свою ефективність. Так що нам є, у кого перейняти досвід. Звичайно, подібні центри в ситуації, коли проти країни ведеться постійна гібридна агресія (як ведеться проти України з боку Росії), повинні з'являтися і працювати. Буде це за сприяння НАТО (як у Ризі), або ЄС (як у Фінляндії), або у співпраці з ними — не настільки важливо, — вважає Тетяна Попова. — Важливо, що цим потрібно постійно займатися. Цілодобово, сім днів на тиждень повинні проходити моніторинги, які дають оцінку тому, які проти України, української влади, основних українських чинників запускаються фейки".

А вони, за словами Тетяна Попової, запускаються. І фейки. І дезінформаційні кампанії. І маніпулятивні кампанії.

"Запускаються вони як з боку зовнішніх гравців, так і з боку внутрішніх, які зацікавлені, наприклад, в посиленні певних зовнішніх гравців, — пояснює експерт. — Тому я вважаю, що чим швидше такий центр буде створений, чим професійніші там будуть люди, тим більший плюс для нашої країни. В кінцевому підсумку це позначиться на всіх нас. Адже чим спокійніше ситуація в Україні (навіть в інформаційному просторі), чим більше ми протистоїмо зовнішньої агресії, тим краще це для внутрішніх гравців і для загальної ситуації в країні", — резюмує Тетяна Попова. 

Настала епоха постправди

Політолог, керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко вважає, що майбутній проект Мінкульту, очевидно, наслідує західні тренди посилення боротьби з фейками.

"Це особливо відчули навіть ми під час проведення президентської кампанії в США, — відзначає експерт. — Хоча в епоху постправди навіть висновки фактчекінгових організацій носять вкрай суб'єктивний характер, тому не можуть служити істиною в останній інстанції".

Ігор Чаленко нагадує, що представники нинішньої влади критикували свого часу попередників нинішнього Міністерства особливо в частині інформаційної політики під керівництвом Юрія Стеця.

"Ще свіжі в пам'яті порівняння з оруеллівським Міністерством правди. Зараз же Міністерство Ткаченка йде протоптаним шляхом ліквідованої структури. Звичайно, держава повинна шукати шляхи протидії гібридної агресії в інформаційній сфері. Не робити нічого означає свідомо програти. Однак будь-яке грубе втручання без виразної легітимності прийняття рішень буде бити бумерангом по самій владі", — упевнений керівник ЦАС.

За його словами, це показала соціологія після блокування діяльності трьох телеканалів.

"Частка несхвалення цього кроку близько 40% в українських реаліях свідчить про недостатню комунікацію із суспільством для формування переважаючого ставлення до цих ресурсів. Тому, як на мене, анонсований Центр буде як викривати елементи пропаганди, так і закріплювати в суспільстві позицію влади до тих чи інших ЗМІ. Звичайно, є присутнім ризик тиску на окремі ресурси, — попереджає Ігор Чаленко. — Однак в цьому випадку я сподіваюся на консолідацію журналістського цеху. Адже швидка реакція останнього нівелює теоретичні нападки під формальним приводом боротьби з пропагандою (які, своєю чергою, будуть вимагати чималого часу для реалізації)".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в компанії "1+1" почалися обшуки СБУ, а також назвали їх причини.

Додатково на порталі можна дізнатися, чи вважає президент Зеленським можливим закриття телеканалів "Прямий" і "НАШ".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини