Головна Новини Суспільство події Боротьба з контрабандою принесла Україні майже мільярд гривень - Резнік
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з контрабандою принесла Україні майже мільярд гривень - Резнік

Гроші, отримані в результаті боротьби з контрабандою, підуть на ремонт доріг і проекти "Великого будівництва"

15 жовтня 2020, 09:30
Поділіться публікацією:

В результаті боротьби з незаконними схемами щодо мінімізації митної вартості бюджет у вересні отримав додатково 1 мільярд гривень. Про це в інтерв'ю "Делу" повідомив Ігор Резнік, голова Департаменту по боротьбі з порушеннями митних правил Держмитслужби.

Боротьба з контрабандою принесла Україні майже мільярд гривень - Резнік

Боротьба з контрабандою в Україні

Попри активну інформаційну кампанію контрабандистів проти Департаменту і самого Резніка, останній наполягає на необхідності продовжувати боротьбу з контрабандними схемами.

"Тиждень у мене, не перестаючи, дзвонив телефон. Дзвонив і особисто Орест (вважається одним з топ-контрабандистів України — ред.), І його люди. З пропозиціями "домовитися", з погрозами. Ні перше, ні друге не спрацювало. Тепер я очікую, що від слів мої, так би мовити, опоненти перейдуть до справи. Мені вже колись підпалювали машину. Однак мене це не зупинило тоді, не зупинить і зараз. Але основна зброя цієї групи — це тиск, який вони створюють з допомогою ЗМІ. І ця робота з їхнього боку вже ведеться", — говорить Резнік.

Масштаби схем на кордоні, за словами митника, вражають. Те, наскільки вони вкоренилися, можна відстежити за скаргами, які надходять на адресу ДМС на затримки в оформленні та "безпідставні" перевірки документів і вантажів. Велика їхня частина йде саме від шахраїв, які промишляють "сірим імпортом" і мінімізацією митних платежів.

"Якщо компанія використовує схему, щоб мінімізувати платежі до бюджету, обійти якісь митні правила, вона не може вважатися "білою". Ми розуміємо, що мета бізнесу — максимізувати прибуток. Але підкреслю. Якщо ми будемо бачити спроби махінацій і мінімізації, на регалії і членство в бізнес-асоціаціях ніхто дивитися не буде", — обіцяє Ігор Резнік. — "Глава держави поставив чітке завдання, що схеми на митниці повинні зникнути".

Однак поставлене завдання не завжди передбачає набір засобів для його виконання. Митниця практично не отримує підтримки з боку інших органів влади, говорить глава Департаменту.

"Цю ситуацію потрібно змінити кардинально. Митниця повинна отримати підтримку. Правоохоронці повинні забезпечити захист митників. У тому числі й від інформаційних атак. Митниця повинна мати високий рівень забезпечення — від зарплат і соціального пакета, до технічних засобів та інфраструктури", — впевнений Ігор Резнік.
"Я радий, що політичне керівництво країни прекрасно розуміє, що боротьба з контрабандою буде супроводжуватися неймовірним брудом. Але бруд — це одне, а факти — це зовсім інше. За підсумками вересня шляхом боротьби з контрабандою та контролю митної вартості держава отримала додатково майже 1 мільярд гривень, які підуть в дорожній фонд, а також на проекти ініціативи президента України "Велике будівництво", — додав Ігор Резнік.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що в Японії для боротьби з контрабандою використовують штучний інтелект.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини