Головна Новини Суспільство події Блокування телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK порушує міжнародні стандарти, — ООН
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK порушує міжнародні стандарти, — ООН

Моніторингова місія ООН з прав людини висловлює стурбованість з приводу обмежень на мовлення відразу трьох українських телеканалів

29 серпня 2021, 12:30
Поділіться публікацією:








Рішення заблокувати мовлення телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK є таким, що суперечить прийнятим міжнародним стандартам. До такого висновку прийшла Моніторингова місія ООН з прав людини, передає "112.юа".

Блокування телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK порушує міжнародні стандарти, — ООН

Блокування телеканалів в Україні вважають порушенням міжнародних стандартів. Фото ілюстративне

"Такі заходи, як цензура мовлення, з причин, які виходять за рамки статті 20 (2) Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, не тільки несумісні з міжнародним правом прав людини, але також сприяють посиленню неправильних уявлень, що породжують страх і укорінюють суспільну недовіру до інститутів", — відзначають представники Місії.

Також у звіті підкреслили, що ЗМІ завжди мали вирішальну роль для становлення демократії, тому їх функціонування не можна надмірно обмежувати. Також в ООН вважають, що журналістів не можна карати за здійснення законної діяльності.

Міжнародні стандарти прав людини стверджують, що ненасильницька критика держави або його політики не є підставою для обмеження свободи вираження поглядів.

Крім іншого в Місії вважають, що процедура, яка використовується для обмеження (тобто накази про блокування), повинна відповідати всім процедурним гарантіям, викладеним у міжнародному праві.

"З стурбованістю зазначаємо, що рішення про обмеження права інформації не приймалося незалежним і безстороннім органом. Місія стурбована тим, що рішення, схоже, не дає чітких вказівок на загрози в програмах трьох телеканалів. Хотілося б нагадати, що використання міркувань національної безпеки і боротьби з тероризмом в якості виправдання обмеження права на свободу вираження поглядів без дотримання суворого порога, установленого статтею 19 (3) МПГПП, несумісне із зобов'язаннями України", — сказано в документі.

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, що 2 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про застосування санкцій проти телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK. Указ, який вступив в силу відразу після підписання, застосував до медіа обмежувальні санкції на наступні п'ять років. Таким чином в Україні мовлення цих ЗМІ заборонено.

26 лютого журналісти заблокованих рішенням РНБО телеканалів об'єдналися і створили новий телеканал — "Перший Незалежний". Засновниками нового медіа стала група журналістів, які раніше працювали на каналах "112 Україна", NewsOne і ZIK. Але буквально через годину після початку мовлення влада відключила телеканал від ефіру .

Провідні європейські політики, міжнародні та українські експерти і світові ЗМІ розкритикували указ Зеленського про припинення роботи телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK.

Відзначається, що останнім часом світові ЗМІ, європейські політики та експерти опублікували понад 70 тисяч матеріалів, присвячених цькуванню українською владою опозиції і незалежних телеканалів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини